Vo väčšine masiel našli rakovinotvorné látky. Dávajte si veľký pozor

maslo rakovina

Cena masla bola minulý rok veľkým problémom, pretože sa zdalo, že neustále rastie. Odborníci však vyzývali na pokoj, keďže táto potravina je náchylná na veľké cenové výkyvy. Toho sme svedkami aj teraz, keď opäť rýchlo klesá a v súčasnosti sa vrátila na viac-menej normálnu úroveň a nie je vylúčené, že pôjde pod ňu.

Zistili sa zlé veci

Pravdou však je, že ľudia sú na cenu masla citliví oprávnene. Kupujú ho pravidelne, pretože je to jedna z ich základných potravín. Ako sa však ukazuje, cena nemusí byť hlavným problémom tejto potraviny. Dlho sa neriešila jeho kvalita a teraz sa zdá, že vážne klesá.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Tajná prísada, ako si uvariť tú najlepšiu kávu, akú ste kedy pili

Aspoň to zistila analýza renomovaného nemeckého časopisu Öko Test. Zamerala sa na kontrolu najpredávanejších masiel na miestnom trhu, z ktorých sa niektoré vyvážajú aj k nám. Nejde ani tak o to, ktorá značka bola na vine, pretože tentoraz sú na tom prakticky všetky, čo naznačuje, že ide o širší problém a pravdepodobne nejde len o nemecké maslo.

Autori testu upozorňujú, že ide o najhoršie výsledky za dobu, čo sa tieto analýzy vykonávajú. Celkovo bolo testovaných 20 masiel a celých 17 z nich získalo veľmi zlé hodnotenie. Viaceré výrobky doslova zlyhali z hľadiska chuti aj samotného zloženia.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Finta Francúzov, ako ošúpať zemiaky bež noža. Za 2 minúty plný kýbeľ

Ako sa to stalo?

Čo však bolo skutočne znepokojujúce, bolo výrazné zistenie minerálnych olejov prakticky vo všetkých testovaných maslách, konkrétne v 19 z 20, čo naznačuje systémový problém. Nejde o zanedbateľný problém. Minerálne oleje sa hromadia v tele a mnohí sú presvedčení, že spôsobujú rakovinu.

Koniec koncov, minerálne oleje ako také nemajú v potravinách miesto. V určitom množstve sa do nich však predsa len môžu dostať, ale pre tuky a oleje, medzi ktoré patria aj maslá, platí limit 2 mg/kg. Tento limit však stále nie je skutočne kontrolovaný. To môže byť jedným z dôvodov, prečo testované maslá obsahovali až desaťnásobok minerálneho oleja.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *