Vyrobte si lacné hnojivo, po ktorom rastú uhorky ako divé

paradajky uhorky hnojivo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Uhorky patria medzi obľúbené, no náročnejšie plodiny slovenských záhradkárov. Ak chcete dosiahnuť bohatú úrodu bez zbytočných výdavkov na chemické hnojivá, skúste tento osvedčený domáci recept. Potrebujete len droždie, cukor a vodu – účinok vás milo prekvapí.

paradajky uhorky hnojivo

Uhorky si potrpia na živiny

Na prvý pohľad nenáročné, no v skutočnosti veľmi citlivé na výživu – také sú uhorky, ktoré v slovenských záhradách nechýbajú takmer v žiadnej sezóne. Ak im však chýbajú dôležité živiny, rastú pomaly, zle zakoreňujú, trpia chorobami a plody bývajú deformované alebo bez chuti.

Nie každý má možnosť alebo chuť investovať do drahých priemyselných hnojív z obchodu. Našťastie, existuje účinné riešenie, ktoré zvládnete pripraviť doma z toho, čo už máte v kuchyni.

uhorky sadenie

Droždie – prírodný zdroj živín pre silné rastliny

Kvasnice, teda klasické čerstvé droždie, sú pre rastliny doslova vitamínovou bombou. Obsahujú draslík, fosfor, horčík aj vitamíny skupiny B, ktoré podporujú rast koreňového systému, zlepšujú obranyschopnosť rastlín a podporujú ich plodnosť.

Pravidelné používanie drožďového hnojiva výrazne pomáha uhorkám v rôznych fázach rastu – od zakorenenia až po tvorbu pevných, chutných a zdravých plodov.

Ako si pripraviť domáce hnojivo z droždia?

Potrebujete:

  • 100 g čerstvého droždia
  • 1 liter vlažnej vody
  • 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru

Postup:

  1. Droždie rozdrobte do väčšej nádoby (napr. džbán alebo miska).
  2. Zalejte ho vlažnou vodou – pozor, nesmie byť horúca, aby nezničila kvasinky.
  3. Pridajte cukor a dobre premiešajte.
  4. Zmes nechajte niekoľko hodín odstáť na teplom mieste, ideálne prikrytú.

Následne zriedený koncentrát zmiešajte s 10 litrami vody (pomer 1:10) a môžete začať hnojiť.

Kedy a ako hnojiť uhorky?

Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov dodržte tieto zásady:

  • Prvá aplikácia: krátko po vyklíčení rastlín
  • Posledné hnojenie: tesne pred kvitnutím
  • Intervaly: raz za 2–3 týždne
  • Denná doba: najlepšie ráno alebo večer
  • Spôsob: hnojivo lejeme ku koreňom, nie na listy

Takýto spôsob hnojenia zabezpečí, že rastliny dostanú živiny tam, kde ich najviac potrebujú. Koreňový systém sa posilní a rastlina sa bude lepšie brániť pred plesňami, škodcami a suchom.

Starý recept, ktorý funguje aj dnes

Domáci kvasnicový hnoj patrí medzi tradičné recepty našich starých mám. Je lacný, ekologický a funguje prekvapivo dobre. Navyše neškodí pôde ani okolitej faune. Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako podporiť úrodu uhoriek bez chémie, toto je správna voľba.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *