Z tohto ovocia urobte hnojivo pre cibuľu. Úroda bude obrovská

cibula
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vie si niekto predstaviť svoje sadenice bez cibule? Jej výsadba je taká samozrejmá, že je ťažké si predstaviť, že niektoré naše dvory jej neboli venované.

Rozhodne, „doma vypestovaná“ cibuľa má chuť a vôňu, ktorú v obchodoch nenájdete. Šťastie však stojí za pomocnú ruku, preto sa pozrite, aké hnojivo použiť na cibuľu, aby ste si zabezpečili mimoriadne bohatú úrodu.

Vyberte si správne miesto

Vhodné miesto na pestovanie cibule by malo byť úrodné, humusnaté a dobre oslnené. Cibuľa uprednostňuje pôdu s pH 5,5 – 6,5.

V jej okolí sa neoplatí vysádzať zeleniny, medzi ktoré patrí cesnak, pór alebo pažítka. Dôležité je, že cibuľu môžeme na ten istý záhon vysadiť až po 4 rokoch.

Z vedľajších rastlín odporúčame vybrať: mrkvu, červenú repu, hrach, kapustu alebo fazuľu. Pokojne ju môžeme vysadiť vedľa nich alebo po nich, čo prospeje výnosu.

Ako pripraviť hnojivo pre cibuľu?

Ako sme už spomenuli, aj cibuľu je potrebné správne hnojiť. Domáce hnojivo pre cibuľu si môžete pripraviť tak, že nakrájate 2 banánové šupky a vhodíte ich do 1 litra vody s izbovou teplotou.

Prípravok nechajte pôsobiť dva dni a potom ho sceďte. Cibuľu je vhodné polievať týmto prípravkom raz za dva týždne, aby cibuľa zdravo rástla a prinášala bohatú úrodu.

Prečo je domáce hnojivo na cibuľu také účinné?

Tajomstvo domáceho hnojiva na cibuľu spočíva v celom rade výživných vlastností obsiahnutých v banánovej šupke. Tá je bohatá na dusík, draslík a fosfor, teda prvky, ktoré cibuľa potrebuje na správny rast.

Dôležité je, že banánovú šupku možno použiť aj ako sypké hnojivo. Na tento účel ju vložíme do rúry predhriatej na 60 stupňov Celzia a necháme ju 2 – 3 hodiny pôsobiť. Po uplynutí tejto doby šupky rozdrvíme na jemný prášok.

Ten môžeme ľahko rozsypať okolo rastlín alebo aj primiešať do pôdy, takže banánová šupka bude postupne uvoľňovať cenné živiny pre cibuľu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *