Zabúdame na ňu. Táto rastlina nás zbaví infekcii a chorôb v tele

fenikel
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Fenikel, hoci nie vždy patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, by si mal nájsť miesto vo vašom jedálničku. Tento nenápadný zástupca zeleniny totiž skrýva bohatstvo vitamínov a živín, ktoré podporujú zdravie pečene a celkovú vitalitu.

V poľštine je známy ako fenikel a práve pod týmto názvom ho väčšina Poliakov pozná. Jeho hlavnou jedlou časťou je cibuľka, ktorá vzniká spojením listov a stonky pri báze rastliny. Táto cibuľka je známa svojou výraznou, jemne anízovou arómou, ktorá si získala popularitu po celom svete.

Zdravotné benefity feniklu

Už starovekí Gréci si uvedomovali zdravotné prednosti feniklu. Táto zelenina je bohatým zdrojom vitamínov C, A, K, E, ako aj riboflavínu, niacínu a kyseliny listovej. Medzi minerály, ktoré obsahuje, patrí vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík a zinok. V oblasti fytoterapie, ktorá sa zaoberá využitím rastlín na liečebné účely, je fenikel využívaný najmä ako prostriedok podporujúci vykašliavanie.

Okrem toho sa fenikel cení pre svoje protizápalové a antipyretické účinky, čo z neho robí užitočného pomocníka pri liečbe infekcií a chrípkových stavov. Rovnako sa využíva pri podporných terapiách ochorení močových ciest.

Fenikel je známy aj v oblasti detských čajov, kde sa používa na zmiernenie tráviacich problémov a pocitu nadúvania. Hoci sa čaje proti kolike odporúčajú už od prvého mesiaca života dieťaťa, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča s ich podávaním počkať až do šiestich mesiacov, keď sa rozšíri strava dieťaťa.

Prínos pre zdravie pečene

Feniklový olej, bohatý na anetol a antioxidanty, vykazuje silné čistiace vlastnosti, ktoré sú prospešné pre zdravie pečene. Tieto látky podporujú funkciu pečene, čím napomáhajú lepšiemu metabolizmu a detoxikácii organizmu. Pravidelná konzumácia feniklu tak môže prispieť k prevencii stukovatenia pečene a jej zápalových ochorení.

Štúdia publikovaná v časopise Global Journal Of Environmental Science And Technology preukázala, že feniklový olej mal ochranné účinky na pečeň u pokusných zvierat. Tieto výsledky naznačujú, že fenikel môže byť významným prvkom v prevencii a liečbe ochorení pečene.

Fenikel je teda nielen chutným, ale aj mimoriadne zdravým doplnkom stravy, ktorý by nemal chýbať v žiadnej kuchyni.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *