Zabudnutý poklad pre zdravé trávenie a silnú imunitu. Sú lacné a v každom obchode

lanove semiacka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Naše staré mamy ich poznali dobre, no v posledných desaťročiach sa trochu vytratili z kuchýň a nahradili ich exotickejšie „superpotraviny“. Reč je o ľanových semienkach – nenápadných, no výživovo bohatých zrnkách, ktoré si právom zaslúžia návrat na náš tanier. Správne pripravené môžu výrazne podporiť činnosť čriev, zlepšiť metabolizmus a posilniť celkové zdravie.

Prečo by sme mali zaradiť ľanové semienka do jedálnička?

Ľanové semienka sú výnimočným prírodným zdrojom vlákniny – obsahujú jej oba typy, rozpustnú aj nerozpustnú. Táto kombinácia pomáha regulovať trávenie, znižovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi a zabezpečuje dlhší pocit nasýtenia. To ocenia najmä ľudia snažiaci sa schudnúť alebo tí, ktorí bojujú so zápchou.

Okrem vlákniny sú ľanové semienka bohaté na omega-3 mastné kyseliny, známe svojimi priaznivými účinkami na mozog, srdce aj cievy. Tieto zdravé tuky môžu znižovať riziko vzniku srdcových chorôb, zápalov či niektorých typov rakoviny.

Dôležitou výhodou ľanového semienka je aj jeho obsah cenných vitamínov a minerálov – nájdeme v ňom vitamíny skupiny B, horčík, draslík, vápnik, železo či zinok.

Najväčšia chyba? Kupovať mleté ľanové semienko

Mnohí spotrebitelia si neuvedomujú, že forma, v akej ľanové semienko konzumujeme, rozhoduje o jeho účinku. Predmleté semienka, ktoré nájdeme v obchodoch, totiž rýchlo podliehajú oxidácii. Táto chemická reakcia ničí najcennejšie zložky – najmä omega-3 mastné kyseliny a vitamíny.

Aby ste získali maximum výživových benefitov, mali by ste si vždy kupovať celé ľanové semienka a pomlieť ich až tesne pred konzumáciou. Tento jednoduchý krok zabezpečí, že semienka budú čerstvé a plné aktívnych látok.

Ako ľanové semienka zaradiť do jedálnička?

Možností je mnoho. Mleté semienko sa výborne hodí do ranného jogurtu, kaše, smoothie či do šalátov. Môžete ho pridať aj do pečiva ako zdravú náhradu vajec – stačí zmiešať jednu lyžicu ľanových semienok s tromi lyžicami vody a nechať napučať.

Ak máte doma mlynček na kávu alebo výkonný mixér, mletie zvládnete rýchlo a bez námahy. Takto pripravené semienka si zachovajú maximálnu výživovú hodnotu a organizmus z nich dokáže lepšie využiť všetky prospešné látky.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *