Európska únia pripravuje nové opatrenie, ktoré môže výrazne ovplyvniť hydinársky trh v členských štátoch. Zvýšenie kvót na dovoz potravinárskych komodít z Ukrajiny by podľa informácií TA3 mohlo znamenať viac vajec a kuracieho mäsa na pultoch európskych obchodov.
Zámerom Bruselu je pomôcť ukrajinským producentom, ktorí čelia ťažkostiam spôsobeným vojnou a oslabeným domácim trhom.
Slovenskí výrobcovia bijú na poplach
Domáci spracovatelia a farmári však upozorňujú, že prílev lacnej hydiny môže vážne poškodiť ich podnikanie.
Nižšie ceny ukrajinského mäsa podľa nich vytvárajú nerovné konkurenčné prostredie. „Ukrajinské kura sa predáva na Slovensku už za desať centov. Takýmto cenám nedokážeme čeliť,“ hovoria predstavitelia hydinárskeho sektora.
Obavy o kvalitu a bezpečnosť
Okrem ekonomického tlaku sa hydinári obávajú aj kvalitatívnych rizík. Kontrolóri už v minulosti odhalili salmonelu v ukrajinskom kuracom mäse, čo prinútilo obchodné reťazce stiahnuť niektoré výrobky z predaja.
Hoci ukrajinský dodávateľ s prevádzkou v Horných Salibách tvrdí, že jeho produkty spĺňajú všetky bezpečnostné štandardy a smerujú nielen na slovenský trh, ale aj do viac než dvadsiatich krajín Európy, slovenskí producenti zostávajú skeptickí.
Lacná konkurencia znepokojuje aj zahraničných producentov
Nespokojnosť nevyjadrujú iba slovenskí farmári. Podobné signály prichádzajú aj z iných krajín Európskej únie, kde ukrajinské mäso a vajcia postupne získavajú silnejšie postavenie na trhu. Nižšie výrobné náklady na Ukrajine umožňujú dodávateľom ponúkať hydinu za zlomok ceny európskych producentov, čo podľa odborníkov môže dlhodobo narušiť stabilitu trhu.