Zelenina, ktorá spomaľuje starnutie a chráni pred chorobami

por zelenina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mnohé ženy v dospelosti prehodnocujú svoj jedálniček, snažia sa zaradiť potraviny, ktoré podporia ich zdravie a vitalitu. Jedným z prehliadaných pokladov je práve pór. Táto nenápadná zelenina ponúka množstvo benefitov pre telo i myseľ, čím si právom zasluhuje miesto na tanieri.

Zdravotné benefity, ktoré pór prináša

Pór patrí do rodiny cibuľovín, kam sa radí aj cibuľa a cesnak. Hoci je jeho chuť jemnejšia, zdravotné účinky sú mimoriadne silné. Obsahuje kemferol, antioxidant, ktorý účinne bojuje proti zápalom a môže prispievať k prevencii rakoviny. Navyše pôsobí antibakteriálne, čo znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny a pomáha predchádzať sezónnym infekciám.

Jeho pravidelná konzumácia podporuje aj zdravý imunitný systém a znižuje pravdepodobnosť vážnejších ochorení.

Pór ako strážca zraku a zdravých kostí

S pribúdajúcim vekom je dôležité chrániť nielen svoje kardiovaskulárne zdravie, ale aj zrak a kosti. Pór je bohatý na luteín a zeaxantín, látky, ktoré chránia oči pred poškodením a pomáhajú udržať dobrý zrak.

Jeho obsah vitamínov A, E, C a K pôsobí komplexne – vitamín K posilňuje kosti a kĺby, zatiaľ čo kombinácia s vápnikom zabezpečuje ich pevnosť. Pór je taktiež zdrojom horčíka a kyseliny listovej, ktoré priaznivo ovplyvňujú nervový systém.

Jemná chuť a rôzne možnosti prípravy

Aj keď má pór jemnejšiu chuť ako cibuľa či cesnak, v surovom stave môže byť pre niektorých ľudí ťažšie stráviteľný. Tepelná úprava však robí z póru univerzálnu prísadu – pri varení alebo dusení sa jeho chuť zjemní a stáva sa ľahšie stráviteľným. Pre milovníkov šalátov sa odporúča pór krátko spariť.

Recept na pórovú krémovú polievku

Táto chutná a jednoduchá polievka je ideálnym spôsobom, ako zaradiť pór do jedálnička.

Ingrediencie:

  • 5 bielych alebo svetlozelených častí póru
  • 1 stredne veľká petržlenová vňať
  • 1/4 malého zeleru
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1,5 l vývaru
  • Muškátový oriešok, sladká paprika, soľ a korenie podľa chuti
  • Olej na smaženie
  • Krutóny a prípadne smotana na podávanie

Postup:

  1. Pór nakrájajte na kolieska a smažte na oleji 10–15 minút.
  2. Preneste ho do hrnca, zalejte horúcim vývarom a pridajte očistenú, nakrájanú zeleninu (petržlen, zeler, zemiaky).
  3. Polievku varte na miernom ohni asi 30 minút.
  4. Po zmäknutí zeleniny všetko rozmixujte na hladký krém.
  5. Dochucujte podľa chuti, prípadne pridajte smotanu a opäť rozmixujte.
  6. Podávajte s krutónmi.

V skratke

Pór je nenápadná, ale mimoriadne hodnotná zelenina, ktorá prospieva srdcu, zraku, kostiam a imunite. Jeho široké spektrum vitamínov a minerálov robí z neho ideálnu súčasť vyváženej stravy. Skúste ho pripraviť napríklad ako chutnú pórovú krémovú polievku – a presvedčte sa o jeho výhodách na vlastnej koži!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *