S príchodom jesene sa slovenské záhrady a sady menia na raj plný jabĺk. Hoci Slovensko patrí medzi tradičných pestovateľov tohto ovocia, mnohí z nás ho podceňujú a častejšie siahnu po exotických plodoch z dovozu.
Odborníci však upozorňujú, že jablká sú jedným z najhodnotnejších druhov ovocia – podporujú trávenie, posilňujú imunitu a dokonca pomáhajú znížiť hladinu zlého cholesterolu.
Malý zázrak plný vitamínov a minerálov
Jablká obsahujú celý rad dôležitých látok. Vitamíny skupiny B, vitamíny C a E podporujú obranyschopnosť a vitalitu. Beta-karotén chráni zrak a pokožku, zatiaľ čo fenolové zlúčeniny pôsobia protizápalovo a posilňujú organizmus proti vírusom a baktériám.
Významnou zložkou je aj vláknina, najmä pektín, ktorý udržiava správne trávenie a zabraňuje zápche. Antioxidanty, napríklad kvercetín, spomaľujú starnutie buniek a znižujú riziko civilizačných chorôb. Nechýbajú ani minerály – fosfor, vápnik, horčík, síra a železo.
Výsledky výskumu vás prekvapia
Vedci z britskej Univerzity v Readingu a talianskej Fundácie Edmunda Macha skúmali vplyv jabĺk na hladinu cholesterolu. Do štúdie zapojili 40 ľudí s mierne zvýšeným LDL cholesterolom, s priemerným vekom 51 rokov.
Počas ôsmich týždňov jedli denne dve celé jablká. Po prestávke dlhšej ako mesiac pokračovali ďalších osem týždňov, tentoraz však pili čerstvo lisovanú jablkovú šťavu s rovnakým obsahom cukru a kalórií.
Výsledky jasne ukázali, že konzumácia celých jabĺk znížila hladinu zlého cholesterolu a zlepšila stav ciev. Rovnaký efekt sa však nepreukázal pri pití džúsu.
Čerstvé ovocie je lepšie než šťava
Podľa vedcov je rozdiel spôsobený vyšším obsahom vlákniny a cenných flavonoidov v celých plodoch. Odborníci preto odporúčajú uprednostniť celé jablká pred akoukoľvek šťavou, aj keď je čerstvo lisovaná. Tento jednoduchý zvyk môže významne prispieť k ochrane srdca a ciev.