Zmiešajte s vodou a zalejte mrkvu. Úroda bude veľká a sladká

mrkva
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mrkva je obľúbenou koreňovou zeleninou v mnohých kuchyniach, no nie každá chutí rovnako. Odborníci upozorňujú, že chuť mrkvy ovplyvňuje predovšetkým obsah prírodných cukrov, ktorý sa môže pohybovať v rozmedzí od 4 až do 12 percent. Práve tento faktor rozhoduje, či bude mrkva sladká, alebo skôr trpko-horká.

Mnohí záhradkári sa pýtajú, či môžu nejako ovplyvniť výslednú chuť tejto zeleniny. Dobrá správa je, že áno – a jedným z najdôležitejších krokov je správne hnojenie. Výber vhodnej pôdy a starostlivosť počas rastu môžu zásadne zmeniť výsledok celej úrody.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Obľúbené slovenské turistické miesto obsadilo naraz až deväť medveďov

Horká mrkva? Problém môže byť v pôde

Okrem genetických vlastností konkrétnej odrody zohrávajú veľkú rolu aj pestovateľské podmienky. Mrkva pestovaná v príliš kyslej pôde, zanedbaná pri zalievaní alebo vystavená škodcom a plesniam má často neželanú horkastú chuť. Sladkosť totiž mrkva získava zo zdravej pôdy bohatej na živiny, nie z pôd, ktoré brzdia jej rast a znižujú kvalitu.

Preto je dôležité vyhýbať sa výsadbe mrkvy na miestach, kde predtým rástla iná koreňová zelenina. Tiež sa odporúča dbať na pravidelné zavlažovanie, najmä počas fázy vzchádzania a intenzívneho rastu.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Slovenské rodiny si priplatia 3000€ ročne. EÚ zaviedla nové "dane" na kúrenie či naftu

Slnečné svetlo a neutrálna pôda sú základom úspechu

Mrkva najlepšie rastie na slnečných miestach, kde má dostatok svetla počas celého dňa. Práve slnečné lúče podporujú tvorbu prírodného cukru. Pôda by mala byť neutrálna – prílišná kyslosť znižuje množstvo cukru v koreňoch a tým aj celkovú chuť mrkvy.

Domáce hnojivo, ktoré zmení chuť mrkvy

Jedným z osvedčených spôsobov, ako podporiť sladkosť mrkvy, je použitie domáceho hnojiva z cibuľových šupiek. Tento prírodný prípravok sa pripravuje veľmi jednoducho:
Zoberte približne 100 gramov cibuľových šupiek a zalejte ich dvoma litrami vody. Zmes nechajte lúhovať na teplom mieste po dobu 2 až 4 týždňov. Počas kvasenia je vhodné tekutinu občas premiešať, aby sa urýchlil proces fermentácie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nové informácie o tragickej dopravnej nehode na Horehroní, pri ktorej zahynulo šesť ľudí

Po uplynutí tejto doby hnojivo preceďte a zrieďte s vodou v pomere 1:10. Výsledný roztok môžete použiť na hnojenie mrkvy – ideálne počas vegetačného obdobia. Takýto výživový doplnok zabezpečí rast zdravej, sladkej a chutnej úrody bez použitia chemikálií.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok
📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *