V Nemecku robia zemiakovú kašu takto. Chutí lepšie ako tá naša

zemiakova kasa recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zemiaková kaša je na Slovensku jednou z najobľúbenejších príloh. Jej štruktúra a chuť sú jednoducho neodolateľné. Ako sa pripravuje zemiaková kaša v Nemecku? Sú zemiaky zdravé? A existuje niekto, kto by ich radšej nejedol?

Recept na pravé kartoffelbrei

Čo si pripravíme?

  • Zemiaky
  • maslo (10-12 g masla na 100 g neolúpaných zemiakov)
  • teplé mlieko
  • soľ
  • mletý muškátový oriešok

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Potom ich dajte variť do hrnca s neosolenou vodou a varte o niečo dlhšie, 30-45 minút. Zemiaky scedíme. Do ešte teplých zemiakov pridajte maslo, soľ, muškátový oriešok a teplé mlieko. Najprv ich roztlačte škrabkou na zemiaky a potom krátko rozmixujte ručným mixérom. Podávajte s mäsovými pokrmami. Zemiaková kaša vydrží v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni. Ohrievajte vo vodnom kúpeli, nemrazte.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
O ktorej hodine a kde na Slovensku bude vidieť zatmenie Mesiaca? Krvavý Mesiac už dnes večer!

Sú zemiaky zdravé?

Áno, ale nič by sa nemalo preháňať. Zemiaky sú dôležitým zdrojom vitamínov C a B6, kyseliny listovej a draslíka. Ich šupka obsahuje antioxidanty a ďalšie cenné živiny. Zemiaky znižujú krvný tlak a pomáhajú nám schudnúť,

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nový konsolidačný balíček: Obľúbené potraviny pekne zdražejú, rušia sa voľné dni a zmrazia dôchodky

Pozor na hranolky a chipsy

Keď hovoríme o zdravotných prínosoch zemiakov, určite nemáme na mysli čipsy a chipsy. Tie sa síce vyrábajú zo zemiakov, ale ani zďaleka nie sú zdravou zeleninou. Podporujú obezitu, srdcové choroby a cukrovku.

Kto by nemal jesť zemiaky?

Ak sú varené alebo pečené zemiaky také zdravé, existuje niekto, komu ich konzumácia neprospieva? Áno, ale ide o výnimočné prípady. Ľudia, ktorí sú alergickí na patatín, jednu z hlavných bielkovín v zemiakoch, by sa mali konzumácii zemiakov rozhodne vyhnúť. Aj ľudia s cukrovkou by mali obmedziť ich konzumáciu, pretože zemiaky majú veľmi vysoký obsah sacharidov.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Gazdinky vedia, prečo si dávajú bobkový list do chladničky

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

2 Replies to “V Nemecku robia zemiakovú kašu takto. Chutí lepšie ako tá naša

  1. Čo je nemecké je lepšie a basta! Akurát jediný rozdiel v tom ako sa robí na Slovensku je muškátový orech… Zemiaky sú podľa mňa dosť sladké aj bez roho

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *