Táto rastlina pochádza z juhozápadnej Ázie. Má naozaj veľa vitamínov a minerálov, takže je ideálna na jeseň a zimu. Posilňuje imunitu a v európskych záhradách sa vyskytuje čoraz častejšie.
Duly získavajú na popularite. Už čoskoro budeme môcť zbierať jej plody. Čo s nimi? Mnohí ľudia pridávajú plátky ovocia do čaju, ale ak z neho chcete získať to najlepšie, je lepšie pripraviť z neho niečo iné.
Mimoriadne vlastnosti duly
Duly sú výbornou voľbou, keď sa vonku ochladí. Posilňuje organizmus tým, že poskytuje pektín a triesloviny. Tieto zlúčeniny majú antioxidačné a antibakteriálne účinky. Preto je dobré mať duly po ruke na jeseň a v zime.
Produkty z duly sú vynikajúce pre imunitný systém, pretože obsahujú naozaj vysoké množstvo vitamínu C. Okrem toho, ovocie znižuje krvný tlak, takže bude ideálnou voľbou pre ľudí trpiacich hypertenziou. Čo ešte môžeme nájsť v duly?
Ovocie je zdrojom mnohých živín. Duly obsahujú: draslík, vápnik, horčík, železo a kyselinu listovú, teda väčšinu minerálov, ktoré nám často chýbajú. Z tohto mimoriadne zdraviu prospešného ovocia môžeme pripraviť šťavu.
Ako si pripraviť šťavu?
Duly zvyčajne pridávame do čaju v plátkoch. Ak však chceme z duly vyťažiť všetky cenné zložky, je lepšie pripraviť z nej aromatickú šťavu. Na to budeme potrebovať:
1 liter vody,
1 kg zrelých duly,
približne 200 g cukru,
citrón
Duly umyjeme, ošúpeme zo šupky a nakrájame na malé kocky. Zároveň odstráňte jadrovník. Duly vložte do hrnca a zalejte vodou. Varte 40 minút a potom sceďte dužinu od šťavy.
Do šťavy z duly pridajte šťavu z jedného citróna a cukor. Ak nemáte radi sladké šťavy, môžete pridať menej cukru. Dulovú šťavu nalejte do sterilizovaných fliaš a dobre uzavrite.
Kedy je najlepší čas na zber duly?
Mnoho ľudí nevie, kedy zbierať duly. Duly dozrievajú naozaj neskoro. Aj keď stromy už priniesli žlté a šťavnaté plody, so zberom je lepšie počkať do prvých mrazov.
Najlepšie je zbierať plody duly, keď sú mierne namrznuté. Budú tak sladšie a ešte zdravšie.