Ak si dávate med do horúceho čaju, robili ste veľkú chybu celý život. Toto vám to urobí

caj
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Sezóna horúcich nápojov je v plnom prúde, vďaka čomu vládnu najrozmanitejšie chute káv, čokolád a čajov. Klasické duo však nie je vždy to najlepšie pre naše zdravie. Odporúčame vám, prečo by ste si mali dávať pozor na to, ako si do čaju pridávate med.

Už mnoho rokov, keď sa začínajú prvé mrazy, pripravujeme čaj s medom a citrónom. Je to nesmrteľná klasika, ktorá sa podáva v každej domácnosti. Med je skutočným bohatstvom vitamínov, ktoré na jeseň a v zime veľmi potrebujeme. Využívame však tento benefit naplno?

Prečo jesť med?

Už dlho je známe, že med má neuveriteľné liečivé vlastnosti, ktoré posilňujú organizmus. Po stáročia sa úspešne používal v ľudovom liečiteľstve ako prírodné antibiotikum. Obsahuje množstvo stopových prvkov, ako sú draslík, fosfor, železo, horčík a vápnik a mangán.

To je len začiatok dlhého zoznamu prospešných látok, pretože med obsahuje aj vitamíny A a C, ako aj vitamíny skupiny B (vrátane B1, B2, B6 a B12). Táto nenápadná tekutina je zdrojom kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej a biotínu. Všetky tieto zložky majú pozitívny vplyv na mozog, nervy a ľudské srdce. Med tiež urýchľuje hojenie rán a posilňuje imunitu organizmu.

Ako pridávame med do čaju?

Zriedkavo ho konzumujeme ako nátierku na chlieb a často ho pridávame do horúcich nápojov. Dávať med do vriacej vody je však chybou. Prevarená voda má teplotu 100 stupňov Celzia a v takýchto podmienkach med stráca všetky svoje najcennejšie vlastnosti.

V konečnom dôsledku vôbec necítime jeho chuť, nieto ešte jeho účinok. Najlepšie je pridávať ho do vychladnutých nálevov, ktoré nepresahujú 50 stupňov Celzia. Táto hranica nie je náhodná, pretože ide o maximálnu teplotu, ktorá môže panovať v úli. Preto by ste si mali dať med do čaju až vtedy, keď chvíľu postojí voda v čaji a nie je tak horúca. Vtedy má v sebe med všetky dôležité živiny, tvrdí odborníčka Viktória R.

Aký med si vybrať?

Ukazuje sa, že to vôbec nie je také jednoduché, ako sa zdá. Regály obchodov sú preplnené medom alebo výrobkami podobnými medu, ktoré nemajú žiadne výživové vlastnosti. Pravý med by mal mať cukrovú štruktúru a príslušné označenie.

Včelstvo, dátum zberu a veterinárne číslo sú dôležité na preukázanie, že med je pravý. Nezanedbateľná je aj cena, pretože med by mal napriek tomu stáť veľa.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *