Ako uchovávať šampiňóny, aby zostali dlhšie čerstvé? Najlepšie rady

sampinony
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Šampiňóny sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých svetových kuchýň. Skvele sa hodia na pizzu, cestoviny, mäsité jedlá či omáčky. Ich všestrannosť z nich robí častú súčasť našich chladničiek.

Žiaľ, každý milovník týchto húb aspoň raz zažil sklamanie, keď nezjedené šampiňóny po pár dňoch v chladničke stratili svoju čerstvosť. Ako tomu predísť? Prinášame niekoľko osvedčených tipov na predĺženie ich trvanlivosti.

Ako dlho môžu šampiňóny zostať v chladničke?

Šampiňóny kúpené v plastových obaloch, najmä biele, vydržia v chladničke maximálne 4 dni pri teplote nižšej ako 2 °C. Hnedé šampiňóny sú o niečo trvácnejšie a vydržia až 6 dní. Kľúčom k ich uchovaniu je správny spôsob skladovania.

Vyhnite sa umývaniu šampiňónov, ktoré neplánujete okamžite použiť – vlhkosť podporuje tvorbu plesní. Ideálne je premiestniť šampiňóny do sklenenej nádoby s pokrievkou, vyloženej papierovou utierkou, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť. Alternatívou je papierové vrecko.

Skladujte ich v dolnej zásuvke chladničky, kde je sucho a najnižšia teplota.

huby 1

Dajú sa šampiňóny zamraziť?

Ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť, zamrazte ich. Aby si šampiňóny zachovali výživné hodnoty, vzhľad a chuť, pred zamrazením ich odporúčame blanšírovať.

Ako pripraviť šampiňóny na zmrazenie?

  1. Dôkladne umyte šampiňóny a na 2 minúty ich ponorte do vriacej vody.
  2. Huby vyberte, prelejte studenou vodou a osušte papierovou utierkou.
  3. Nakrájajte ich na plátky alebo nechajte vcelku. Ak chcete zachovať ich svetlú farbu, pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
  4. Rozložte šampiňóny na tácku a vložte na 30 minút do mrazničky. Potom ich presuňte do vzduchotesnej nádoby alebo uzatváracieho vrecka.

Takto pripravené šampiňóny vydržia v mrazničke až 6 mesiacov.

Najdôležitejšie tipy na skladovanie šampiňónov

  • Šampiňóny pred uložením do chladničky neumývajte.
  • Používajte papierové vrecká alebo sklenené nádoby s papierovou utierkou.
  • Pred zamrazením ich vždy dôkladne osušte, aby ste predišli tvorbe ľadových kryštálikov.

V skratke

Šampiňóny môžete skladovať v chladničke niekoľko dní, no dôležité je zabrániť vlhkosti a zaistiť správne podmienky. Ak ich potrebujete uchovať na dlhšie, ideálnym riešením je zamrazenie po blanšírovaní. Týmto spôsobom si šampiňóny zachovajú svoju chuť, vzhľad a výživné hodnoty až na pol roka.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *