Banány rýchlo černajú? Tento jednoduchý trik ich udrží dlhšie čerstvé

cierny hnedy banan
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Banány patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia, no počas letných horúčav sa zmenia na nejedlé kúsky už za pár dní. Zistite, prečo sa tak rýchlo kazia, čo ovplyvňuje ich zrenie a aký jednoduchý trik z vašej kuchyne im dokáže predĺžiť trvanlivosť.

cierny hnedy banan

Prečo banány tak rýchlo černajú?

Ak necháte banány voľne položené na kuchynskej linke, čoskoro zmenia farbu na hnedočiernu a začnú priťahovať ovocné mušky. Tento jav má vedecké vysvetlenie – banány patria medzi tzv. klimatické plody, ktoré dozrievajú aj po odtrhnutí zo stonky.

Teplo, vlhkosť a kontakt s iným ovocím uvoľňujúcim etylén výrazne urýchľujú tento proces. Ak si kúpite už zrelé banány a nezjete ich v priebehu jedného či dvoch dní, s veľkou pravdepodobnosťou skončia v koši.

Dobrou správou však je, že existujú overené spôsoby, ako predĺžiť ich trvanlivosť a vyhnúť sa zbytočnému plytvaniu.

Ako spomaliť dozrievanie banánov? Dodržujte tieto zásady

Ak chcete, aby vám banány vydržali dlhšie čerstvé, oplatí sa dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel:

  • Nedávajte banány k inému ovociu. Najmä jablká, hrušky a avokádo uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje zrenie.
  • Rozdeľte ich. Ak ste kúpili zväzok banánov, oddeľte ich od seba, aby si navzájom neurýchľovali dozrievanie.
  • Nevystavujte ich slnku. Skladujte banány na tienistom, chladnejšom mieste mimo dosahu priameho slnečného svetla.
  • Kupujte zelenšie plody. Nezrelé banány vydržia podstatne dlhšie a dozrejú prirodzene doma.

Trik s alobalom, ktorý predĺži čerstvosť banánov

Jedným z najúčinnejších a zároveň najjednoduchších spôsobov, ako predĺžiť čerstvosť banánov, je využiť obyčajnú hliníkovú fóliu. Stačí, ak ňou dôkladne zabalíte stonky banánov – teda miesto, kde sa uvoľňuje najviac etylénu.

Týmto jednoduchým krokom spomalíte proces dozrievania a banány nebudete musieť konzumovať hneď po prinesení z obchodu.

Môžu ísť zelené banány do chladničky?

Hoci sa môže zdať, že chlad spomaľuje dozrievanie ovocia, pri banánoch to neplatí úplne. Zelené banány do chladničky nepatria – nízka teplota síce spomalí ich dozrievanie, ale zároveň negatívne ovplyvňuje chuť aj konzistenciu. Navyše, ich šupka v chlade rýchlo zhnedne, hoci vnútro zostane tvrdé a nedozreté.

Najlepšie je nechať zelené banány dozrieť pri izbovej teplote. Do chladničky ich vložte až krátko pred konzumáciou, ak ich chcete schladiť.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *