Biely povlak na klobásach? Povieme vám, čo to je a či ju môžete jesť

klobasa biely povlak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pri skladovaní obľúbených klobás sa môže stať, že sa na nich v určitom okamihu začnú objavovať biele škvrny. Vplyv na to má nielen spôsob, ale aj dĺžka skladovania. Je konzumácia klobás s bielymi zvyškami v poriadku? Ukazuje sa, že vec bude jasná, keď skontrolujete niekoľko vecí.

Klobása môže spestriť mnohé obľúbené jedlá a často sa používa na prípravu tabule s občerstvením na rôzne podujatia. Ako však zistíte, či je klobása, ktorá bola nejaký čas skladovaná, stále vhodná na konzumáciu? Ak si na nej všimnete charakteristický biely povlak, dobre si ju prezrite.

Je v poriadku konzumovať klobásu s bielym povlakom? Odpoveď je jasná

Ak ste klobásy dlhšie skladovali v chladničke, môžete si všimnúť, že sa na nich začína objavovať biely povlak. Mnohí ľudia si myslia, že ide o pleseň, a potraviny sa hneď zbavia. Skôr ako však klobásu vyhodíte do koša, dobre si ju prezrite. Ak je povlak biely a inak nič nenasvedčuje tomu, že sa klobása pokazila, vôbec nejde o pleseň.

Biely povlak na nej môže byť jednoducho výsledkom kryštalizácie soli a bielkovín. To však neznamená, že klobása nie je vhodná na konzumáciu. Práve naopak. Biela usadenina nás môže uistiť, že výrobok bol vyrobený z najkvalitnejších surovín a že sa počas výroby dokonale odparil. Klobásy s bielou zrazeninou sa preto môžu konzumovať s dôverou.

Treba však mať na pamäti, že niektoré klobásy môžu mať na sebe bielu usadeninu, o ktorú sa postarali už počas výroby potraviny. V prípade niektorých klobás sa implantujú špeciálne druhy jedlých plesní, ktoré zvýrazňujú ich chuť. Potom sa už od začiatku pokrýva bielym charakteristickým nánosom a práve takýto druh klobásy si kúpite hneď v obchode. Ani v tomto prípade sa nemusíte ničoho obávať.

Ako vyzerá pleseň na saláme? Takto ju rýchlo rozpoznáte

Ak biely povlak na párkoch neznamená pleseň, ako ju môžete rozpoznať? Existuje niekoľko znepokojujúcich znakov, ktoré nám môžu naznačiť, že klobása už nie je vhodná na konzumáciu a že by sme sa jej mali zbaviť. V prvom rade si na nej všimneme zelený alebo modrý povlak plesne. Ak si nie ste istí, že ide o ňu, k párku pričuchnite. Nepríjemná vôňa by nás mala okamžite upozorniť. Okrem toho bude takáto klobása aj na dotyk klzká.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *