Biely povlak na klobásach? Povieme vám, čo to je a či ju môžete jesť

klobasa biely povlak

Pri skladovaní obľúbených klobás sa môže stať, že sa na nich v určitom okamihu začnú objavovať biele škvrny. Vplyv na to má nielen spôsob, ale aj dĺžka skladovania. Je konzumácia klobás s bielymi zvyškami v poriadku? Ukazuje sa, že vec bude jasná, keď skontrolujete niekoľko vecí.

Klobása môže spestriť mnohé obľúbené jedlá a často sa používa na prípravu tabule s občerstvením na rôzne podujatia. Ako však zistíte, či je klobása, ktorá bola nejaký čas skladovaná, stále vhodná na konzumáciu? Ak si na nej všimnete charakteristický biely povlak, dobre si ju prezrite.

Je v poriadku konzumovať klobásu s bielym povlakom? Odpoveď je jasná

Ak ste klobásy dlhšie skladovali v chladničke, môžete si všimnúť, že sa na nich začína objavovať biely povlak. Mnohí ľudia si myslia, že ide o pleseň, a potraviny sa hneď zbavia. Skôr ako však klobásu vyhodíte do koša, dobre si ju prezrite. Ak je povlak biely a inak nič nenasvedčuje tomu, že sa klobása pokazila, vôbec nejde o pleseň.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Odstráňte mach z plota. Všetko, čo potrebujete, je domáci prípravok a špongia

Biely povlak na nej môže byť jednoducho výsledkom kryštalizácie soli a bielkovín. To však neznamená, že klobása nie je vhodná na konzumáciu. Práve naopak. Biela usadenina nás môže uistiť, že výrobok bol vyrobený z najkvalitnejších surovín a že sa počas výroby dokonale odparil. Klobásy s bielou zrazeninou sa preto môžu konzumovať s dôverou.

Treba však mať na pamäti, že niektoré klobásy môžu mať na sebe bielu usadeninu, o ktorú sa postarali už počas výroby potraviny. V prípade niektorých klobás sa implantujú špeciálne druhy jedlých plesní, ktoré zvýrazňujú ich chuť. Potom sa už od začiatku pokrýva bielym charakteristickým nánosom a práve takýto druh klobásy si kúpite hneď v obchode. Ani v tomto prípade sa nemusíte ničoho obávať.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Potraviny, ktoré by ste nemali pred prípravou umývať

Ako vyzerá pleseň na saláme? Takto ju rýchlo rozpoznáte

Ak biely povlak na párkoch neznamená pleseň, ako ju môžete rozpoznať? Existuje niekoľko znepokojujúcich znakov, ktoré nám môžu naznačiť, že klobása už nie je vhodná na konzumáciu a že by sme sa jej mali zbaviť. V prvom rade si na nej všimneme zelený alebo modrý povlak plesne. Ak si nie ste istí, že ide o ňu, k párku pričuchnite. Nepríjemná vôňa by nás mala okamžite upozorniť. Okrem toho bude takáto klobása aj na dotyk klzká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *