Suchý, pretrvávajúci kašeľ je jedným z ochorení, ktoré nás postihuje najmä v zime. Objavte recept na prírodný a účinný sirup, ktorý zmierni príznaky kašľa a posilní vašu imunitu. A nie, nie je to cibuľový sirup.
Zimné poveternostné podmienky sú priaznivé pre šírenie chorôb a infekcií. Väčšina z nás sa „pokazí“ práve v tomto ročnom období. Trpíme úporným kašľom, bolesťami hrdla alebo nádchou. V lekárňach nájdete množstvo prípravkov na prevenciu prechladnutia, ale niektoré z nich pôsobia proti príznakom bez liečby príčiny.
Našťastie existuje spôsob, ako to obísť. Objavte recept na domáci sirup proti nachladnutiu, ktorý vás vylieči zo suchého kašľa. Stačí sa zásobiť bylinkou, ktorú nájdete v každej lekárni. Za jedno balenie neutratíte viac ako pár centov.
Skorocel kopijovitý, známy aj ako poľný skočec, je burina, ktorá sa objavuje na lúkach, poliach a dokonca aj v záhradách. Málokto to vie, ale táto nenápadná rastlina sa vyznačuje zdraviu prospešnými účinkami. Obklady z skorocelu zmenšujú cievy a znižujú opuchy, napr. na nohách. V ľudovom liečiteľstve sa používal ako protizápalový a antibakteriálny prostriedok.
Naše staré mamy z neho pripravovali sirup na kašeľ a prechladnutie. Bol rovnako účinný ako cibuľový sirup, ale na rozdiel od cibuľového sirupu nemá charakteristickú štipľavú príchuť. Sirup je vhodný pri únavnom, suchom kašli, slabosti alebo nádche.
Ako si pripraviť skorocelový sirup?
Výroba domáceho sirupu proti nachladnutiu je naozaj jednoduchá. Potrebujete balíček skorocelu. Môžete si ho kúpiť v každej lekárni a neminiete zaň viac ako šesť zlotých. Okrem bylinky budete potrebovať kvalitný med, cukor, vodu a zázvor.
Listy rozdrvte v mažiari alebo mlynčeku na kávu. Zalejte ich pohárom vody a priveďte do varu. Keď nálev mierne vychladne, pridajte tri vrchovaté polievkové lyžice medu, pol šálky cukru a čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru. Takto pripravený sirup je ihneď pripravený na použitie. Nalejte ho do čistej a vypálenej nádoby. Užívajte ho počas prechladnutia alebo pri kašli. Ako často by som mal sirup užívať? Jednu polievkovú lyžicu trikrát denne.