Arašidové maslo je vynikajúcim doplnkom vyváženej stravy. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia po ňom (samozrejme, v primeranom množstve) netučniete a umožňuje vám lepšie spaľovať telesný tuk. Pozrite sa, prečo by ste mali po tomto výrobku siahať častejšie.
Arašidové maslo sa najčastejšie vyrába z arašidov, známych ako arašidy alebo fistasy (hoci na pultoch supermarketov nájdete aj iné druhy arašidového masla). Je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín (26 g na 100 g výrobku), vlákniny, horčíka, draslíka a vitamínu E, ktorý je známy ako vitamín mladosti. To však nie je všetko.
Arašidové maslo a zdravie srdca
Štúdia Frasera a kol. z roku 1992 ukázala, že počet úmrtí na srdcové ochorenia bol nižší v populácii konzumujúcej arašidy a arašidové maslo. Môže to byť spôsobené prítomnosťou zdravých mononenasýtených mastných kyselín, draslíka, arginínovej vlákniny, horčíka a rastlinných bielkovín v arašidovom masle.
Arašidové maslo pripravené zo šupiek obsahuje bioaktívnu zlúčeninu nazývanú resveratrol (silný antioxidant), ktorá môže okrem iného znížiť riziko srdcových ochorení, ako je ateroskleróza.
Na čo je arašidové maslo dobré? Podporuje chudnutie?
Keďže arašidové maslo obsahuje resveratrol, môže pomôcť pri liečbe degeneratívnych nervových ochorení, Alzheimerovej choroby a rakoviny. Má tiež vplyv na zvýšenie prietoku krvi do mozgu a znižuje riziko mŕtvice.
Arašidové maslo pomáha znižovať zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi. Tento účinok môže byť spôsobený prítomnosťou fytosterolov (beta-sitosterol, kampesteroly a masterol) v ňom. Tieto bioaktívne zlúčeniny znížia vstrebávanie cholesterolu z potravín, ktoré telu dodávame.
Štúdia z roku 2008 ukázala, že ľudia, ktorí konzumovali občerstvenie vo forme arašidov a arašidového masla, dokázali kontrolovať svoju chuť do jedla, a preto mali väčšiu tendenciu držať diétu a nepriberať. Vedci tiež ukázali, že pravidelná konzumácia arašidového masla môže zabrániť tzv. jojo efektu.
Je arašidové maslo zdravé, ak obsahuje nasýtené tuky?
Arašidové maslo obsahuje veľa tuku, a preto je veľmi kalorické. 20 gramov alebo jedna polievková lyžica arašidového masla obsahuje približne 116 kcal. Okrem toho sa uvádza obsah nasýtených mastných kyselín v tomto výrobku. Z tohto dôvodu sa mnohí ľudia zdržiavajú jeho používania, čo je však chyba.
„Pozrime sa na obal arašidového masla. Jedna porcia (približne 2 polievkové lyžice) obsahuje 3,3 g nasýtených tukov a 12,3 g nenasýtených tukov, t. j. približne 80 % tuku tvoria nenasýtené tuky. Tým sa arašidové maslo dostáva na prvé miesto spolu s olivovým olejom, pokiaľ ide o pomer nenasýtených a nasýtených tukov,“ – vysvetľuje Dr. Walter C. Willett, profesor výživy na Harvard School of Public Health na stránke health.harvard.edu.
Je však dôležité si uvedomiť, že arašidové maslo je spracovaný výrobok, takže ho na pultoch obchodov nájdete v mnohých podobách, ktoré nemusia byť zdravé. Najlepšie je vyberať si výrobky pozostávajúce zo 100 % arašidov. Arašidové maslo si môžete doma nasoliť podľa vlastnej chuti alebo si ho pripraviť celé.
Môže sa arašidové maslo konzumovať každý deň?
Denná porcia arašidového masla sú približne dve polievkové lyžice, t. j. 40 gramov, hoci vzhľadom na kalorickú hodnotu arašidového masla (230 kcal v 40 gramoch) sa odporúča konzumovať len 20-gramovú porciu (ak nevykonávate veľa fyzickej aktivity). Takúto dávku je dobré dodávať telu každý deň.