Zdravú redukčnú diétu si spájame najmä s obetami. Aj keď sa v skutočnosti musíme vzdať niektorých produktov, ako sú nezdravé pochutiny a sladkosti, aby sme schudli, existujú určité alternatívy. Chutným a predovšetkým zdravým výrobkom, ktorý možno do takejto diéty zaradiť, je arašidové maslo.
Odborníci na výživu o tom nepochybujú. Arašidové maslo znižuje hladinu glukózy v krvi
Arašidové maslo má neoceniteľné zdravotné výhody. Dobre to vedia lekári, ktorí ešte pred niekoľkými rokmi pridávali arašidy a arašidové maslo do jedálnička pacientov v nemocniciach.
Takéto riešenie zaviedli v roku 2020 napríklad na diabetologickom oddelení v hornosliezskom detskom zdravotnom stredisku v Katoviciach po tom, čo štúdie dokázali, že arašidové, kešu alebo mandľové maslo pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi po jedle.
Je arašidové maslo zdravé? Tu je dôvod, prečo by ste ho mali jesť
Arašidové maslo je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny, čím pomáha pri chudnutí, pretože udržiava pocit sýtosti dlhšie. V 100 g masla nájdete:
- 597 kcal,
- 22,5 g bielkovín,
- 57 g tukov,
- 22 g sacharidov (vrátane 5 g vlákniny).
Napriek vysokému obsahu tuku môže byť arašidové maslo konzumované v malých množstvách cennou súčasťou redukčnej diéty. Viac ako polovicu tukov v tomto výrobku tvorí kyselina olejová, mononenasýtená mastná kyselina. Podporuje činnosť kardiovaskulárneho systému, pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi a tiež znižuje vylučovanie žlčových kyselín.
Nemali by sme zabúdať ani na to, že bielkoviny obsiahnuté v arašidovom masle zohrávajú kľúčovú úlohu v procese spaľovania tukov, pretože naše telo potrebuje viac energie na ich strávenie.
Okrem toho arašidové maslo obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré podporujú fyzickú aktivitu tým, že zlepšujú výkonnosť organizmu. Napríklad vitamín B3 alebo niacín pomáha pri produkcii hormónov zodpovedných za rozvoj svalov.
Aké arašidové maslo si vybrať. Týmto výrobkom sa vyhýbajte ako moru
Arašidové maslo, ktoré konzumujeme, však musí byť kvalitné. Žiaľ, mnohé výrobky, ktoré nájdeme v obchodoch, obsahujú soľ, palmový olej a cukor. Výrobkom s týmito zložkami by sme sa mali vyhýbať.
Najlepšie maslo je vyrobené zo 100 % orechov. Môžu to byť arašidy, mandle alebo kešu oriešky.
Koľko arašidového masla by som mal denne skonzumovať, aby som schudol?
Pamätajte, že arašidové maslo je kalorický výrobok, preto ho musíme konzumovať s mierou. Americká diabetologická asociácia odporúča pre dospelého človeka maximálne dve čajové lyžičky arašidového masla denne. Môžeme si ho natrieť na sendvič alebo jednoducho pridať do jogurtu či ovsenej kaše.