Cesnak je aromatická zelenina a nie je len strašiakom pre upírov. Jeho pestovanie je vo všeobecnosti jednoduché, ale problém začína po zbere. Navrhujeme, ako predĺžiť čerstvosť cesnaku.
Používa sa na šľahanie a je chutným doplnkom väčšiny jedál. Cesnak si získal mnoho priaznivcov. Napriek tomu je jeho skladovanie najväčším problémom, pretože klíči, vädne a dokonca hnije. Mnohí odporúčajú sušiť ho na tienistých miestach, ale nie každý má túto možnosť.
Ako predĺžiť čerstvosť cesnaku?
Na túto zeleninu najlepšie zaberie jej zapálenie a parafínovanie. Hneď ako ho natrháte, trochu mu skráťte korene a začnite vo vodnom kúpeli rozpúšťať vosk. Keď je všetko pripravené, ponorte stonku a korene cesnaku do rozpusteného parafínu tak, aby sa vosk nedotýkal hlavičky.
Potom počkajte niekoľko okamihov, kým vosk stuhne a vytvorí ochrannú bariéru proti plesniam. Práve tieto dve špičky cesnaku sú najviac vystavené vlhkosti, ktorá spôsobuje ich hnilobu. Zostanú akoby zablokované pred vonkajšími faktormi, ktoré neovplyvnia chuť ani kvalitu strúčikov. Takto môžete cibuľky bezpečne skladovať až do novej úrody.
Ako pestovať cesnak?
Cesnak by sa mal vysádzať do riadkov širokých 25 cm v 7 cm odstupoch. Táto zelenina sa vyrovná so všetkými pôdnymi a klimatickými podmienkami, ale nie vo všetkých porastie do veľkých rozmerov. Veľkosť cesnaku závisí od odrody, ktorú zasadíte, pretože môže byť viac alebo menej plodná. Odporúča sa vysádzať ho do kyprých, vlhkých a predovšetkým humusovitých pôd.
Preto ak nemáte prístup k takejto pôde, pôdu na záhonoch zkyprite a potom ju prikryte slamou do hrúbky 3 cm. Takto bude mať cesnak prístup k vzduchu a vode a slama ho navyše ochráni pred stratou vlhkosti z pôdy. To je dôležité najmä v lete, keď teplota prekročí 20 stupňov Celzia, keď sa voda z pôdy pod vplyvom tepla začne vyparovať. Táto metóda má aj svoje výhody, pretože cesnak nebudete musieť tak často zalievať. Okrem toho, keď sa slama začne rozkladať, stane sa pre rastlinu bohatým hnojivom.