Chcete mať silné srdce? Jedzte aspoň tieto druhy zeleniny

zelenina 2
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Zelenina je už dlho považovaná za základ zdravého stravovania. Vďaka množstvu živín, nízkemu obsahu kalórií a vysokému podielu vlákniny je nenahraditeľnou súčasťou každodenného jedálnička.

Navyše, výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia zeleniny môže mať pre srdce podobný prínos ako spravenie dodatočných 4 000 krokov denne.

Ktoré druhy zeleniny si zaslúžia osobitnú pozornosť, ak sa chceme postarať o zdravie nášho kardiovaskulárneho systému? Kardiológovia majú svoje tipy.

Prečo je zelenina kľúčová pre zdravé srdce?

Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú zeleninu, majú nižšie riziko srdcového infarktu alebo cievnej mozgovej príhody. Je to vďaka množstvu živín, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak, znižovať hladinu cholesterolu a udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Práve tieto faktory sú kľúčové pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Takto zistíte, kedy pôjdete do dôchodku. Zadajte len dátum narodenia

Vláknina – spojenec vášho srdca

Významnú úlohu pri ochrane srdca zohráva vláknina. Výskumy naznačujú, že vláknina obsiahnutá v zelenine sa v črevách viaže na cholesterol, čím bráni jeho opätovnému vstrebávaniu do krvného obehu. Vďaka tomu sa prebytočný cholesterol z tela vylúči. Je dôležité konzumovať celú zeleninu – výživové doplnky, aj keď môžu obsahovať cenné živiny, nenahradia vlákninu v dostatočnom množstve.

Výživové odporúčania: koľko zeleniny by sme mali jesť?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča konzumovať minimálne 400 g zeleniny a ovocia denne, rozdelených do piatich porcií po približne 80-100 g. Z tohto množstva by tri porcie mali pozostávať zo zeleniny. Kľúčom k zdravému srdcu je pravidelnosť a pestrosť v jedle. Akú zeleninu teda zaradiť do svojho jedálnička?

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Jablčný ocot zabíja v tele infekcie. Domáci recept je jednoduchý

Zelenina odporúčaná kardiológmi

Zelená listová zelenina
Špenát, rukola, kel alebo šalát sú bohatým zdrojom dusičnanov – látok, ktoré znižujú krvný tlak. Obsahujú tiež antioxidanty, kyselinu listovú a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú zdravie srdca.

Cvikla
Vďaka vysokému obsahu dusičnanov sa v tele mení na oxid dusnatý, ktorý zlepšuje prietok krvi a pomáha znižovať krvný tlak.

Artičoky
Artičoky patria k zelenine s najvyšším obsahom antioxidantov, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak.

Špargľa
Špargľa obsahuje asparagín – látku, ktorá priaznivo ovplyvňuje zníženie krvného tlaku. Pôsobí tiež močopudne, čo pomáha telu zbaviť sa nadbytočného sodíka.

Paradajky
Paradajky sú bohaté na draslík a lykopén, silný antioxidant, ktorý chráni srdce a cievny systém.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kedy dať dieťaťu prvý telefón? Ten vek je dôležitý

Červená paprika
Červená paprika obsahuje veľa vitamínu C a antioxidantov, ktoré chránia srdce pred oxidačným stresom.

Cesnak
Sírové zlúčeniny obsiahnuté v cesnaku môžu účinne znižovať krvný tlak a riziko srdcových ochorení.

V skratke

Zelenina je neoceniteľným spojencom pri starostlivosti o zdravie srdca. Poskytuje dôležité živiny, pomáha udržiavať normálny krvný tlak a hladinu cholesterolu a prispieva k správnej telesnej hmotnosti. Kardiológovia odporúčajú najmä zelenú listovú zeleninu, cviklu, artičoky, špargľu, paradajky, červenú papriku a cesnak. Pravidelná konzumácia týchto potravín je jednoduchým krokom k zdravšiemu a silnejšiemu srdcu. Nezabúdajte – vaše srdce si zaslúži to najlepšie!


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *