Chcete najchutnejší melón? Všimnite si na ňom túto vec

melon

Keď si horúčavy vyberú svoju daň, sladký a šťavnatý melón vytiahnutý z chladničky je najlepším riešením na chutnú desiatu. Oplatí sa využiť atraktívne ceny v obchode, ale neoplatí sa preplácať za nechutné a nie veľmi šťavnaté ovocie. Ako si vybrať dobrý melón?

Nazývame ho ovocím, ale botanicky ide o zeleninu, ktorá patrí medzi tekvicovité. Pochádza z Južnej Afriky, ale jeho sladká chuť si získala priaznivcov po celom svete, čím sa začala melónová expanzia. Na Slovensku sa najčastejšie stretávame s melónmi dovezenými zo stredomorských krajín, hoci niektorí odvážlivci sa ho pokúšajú pestovať v domácej záhrade. Podnebie však neumožňuje bujné pestovanie a treba ho považovať skôr za záhradnú kuriozitu než za zdroj ovocia na leto. Našťastie sú melóny dostupné v obchodoch a s niekoľkými jednoduchými trikmi nebude kúpa dokonale šťavnatého exemplára žiadnym problémom.

Nezabudnite pozrieť toto:  Táto potravina na Slovensku neuveriteľne rýchlo rastie na cene a neprestáva

Ako kúpiť zrelý melón?

Nedá sa to vyskúšať a pri kúpe celého melóna nedokážeme posúdiť jeho srdce, dužinu. Navonok sa to môže zdať ako kúpa mačky vo vreci, ale existujú spôsoby, ako sa nenechať oklamať. Stačí len trochu napnúť zrak a venovať pozornosť určitým detailom.

Na veľkosti síce záleží, ale v tomto prípade to neznamená, že väčší bude lepší. Vyhnite sa nadrozmerným exemplárom, ktoré sú často vodnaté. Lepšie je vybrať si stredne veľké, ale ťažké melóny. Veľké sú často silne hnojené, takže sa vám môže stať, že budú vo vnútri dosť duté.

Jemne poklepte na melón. Zrelé plody by mali vydávať ohlušujúci, duniaci zvuk. To však nie je všetko, na čo si treba dávať pozor pri nakupovaní.

Nezabudnite pozrieť toto:  Najlepšie prírodné antibiotiká, ktoré si kúpite v každom obchode

Žlté škvrny na šupke melóna

Žltkasté škvrny na kôre melóna sú nielen estetickým detailom, ale predovšetkým dôkazom toho, že plod mal dostatok času dozrieť v prirodzených podmienkach. Keď melón leží na zemi, oblasť, ktorá je v kontakte so slnkom, získava žltkastý odtieň. Čím je škvrna väčšia a intenzívnejšia, tým dlhšie plod dozrieval na slnku.

V týchto škvrnách sa hromadia cukry, ktoré melónu dodávajú sladkú chuť. Čím viac žltých škvŕn, tým je ovocie sladšie. Skontrolujte aj spodnú stranu plodu. Mala by tam byť zreteľná žlto-krémová škvrna. Ak je biela a malá a stopka je zelená a svieža, melón sa možno odtrhol príliš skoro.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *