Zemiaky sú nesporným kráľom zeleniny najmä v našej krajine. Môžeme ich variť, piecť, smažiť alebo z nich pripraviť rezance, halušky či placky. Možnosti sú takmer nekonečné. Niet divu, že väčšina z nás má doma aspoň niekoľko hľúz.
Hoci sa zemiaky považujú za odolné, pri nesprávnom skladovaní môžu začať predčasne klíčiť alebo dokonca zhniť. Ako skladovať zemiaky, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé? Naučte sa jednoduchý trik.
Ako skladujete zemiaky v domácnosti?
Zemiaky si môžete kúpiť v každom obchode. Zvyčajne sa predávajú vo veľkých 1,5 kg alebo 3 kg vreciach. Používame z nich len časť. Zvyšok skončí v kuchynskej skrinke alebo na balkóne. Môže sa to zdať ako dobré miesto, pretože je tam sucho a tma, ale pravdou je, že teplota je príliš vysoká. Najmä v jarnom a zimnom období.
Vysoké teploty urýchľujú hnilobné procesy a spôsobujú, že sa na zemiakoch objavujú charakteristické klíčky. Takéto hľuzy už nie sú vhodné na konzumáciu. Ako skladujete zemiaky v domácnosti? Držte sa troch pravidiel. Prvé z nich sa týka miesta skladovania. Malo by byť tmavé a relatívne chladné. Ak máte možnosť, skladujte ich v pivnici alebo tmavej technickej miestnosti.
Bývate v paneláku? Uložte ich do skrine, napr. na chodbe, ktorá je mimo dosahu tepla alebo slnečného svetla. Uchovávané v týchto podmienkach zostanú čerstvé až dvanásť dní.
Vložte ich do vreca na zemiaky. Zostanú čerstvé dlhšie
Správne miesto je postoj. Dôležitý je aj materiál, v ktorom zemiaky skladujete. Musí byť ľahký a priedušný, aby mala zelenina neustály prístup čerstvého vzduchu. Vhodné bude ľanové aj jutové vrece s hustou väzbou. Prípadne ich môžete uložiť do drevenej debny, pričom dbajte na to, aby mali hľuzy dostatok priestoru.
Existuje však spôsob, ako ešte viac predĺžiť ich čerstvosť. Stačí, ak do zemiakov hodíte niekoľko jabĺk. Ovocie produkuje etylén, látku, ktorá spomaľuje hnilobné procesy a zabraňuje klíčeniu. Dodržiavajte tieto pravidlá a vaše zemiaky zostanú dlho čerstvé.