Káva? Milujeme ju, ale pri pomyslení na tento nápoj v jeho základnej verzii, t. j. bez akýchkoľvek prísad, sa mnohí z nás trochu zľaknú. Používame mlieko, rastlinné nápoje, cukor, sladidlá, koreniny…. Zoznam prísad je dlhý, ale nie všetky sú zdraviu prospešné.
S prísadami úzko súvisí aróma, chuť, sila a vlastnosti kávy. Je lepšie vybrať si cukor alebo sladidlo? Môže sušená staromódna smotana nahradiť mlieko? Tu je veľa pochybností.
Mlieko alebo smotana do kávy – čo je zdravšie?
Káva s mliekom je veľmi obľúbená. Ak si nepotrpíte na výraznú chuť kávy, môžete do nej pokojne pridať čerstvé, nízkotučné kravské mlieko. Je zdrojom cenného vápnika, vitamínu D3 a bielkovín. Odborníci na výživu upozorňujú, že káva s niekoľkými lyžicami mlieka je dobrou voľbou za predpokladu, že ju dodatočne nesladíte. Zástancovia bielej kávy by sa však mali vyhnúť práškovej smotane. Hoci ju môžete mať vždy po ruke v kuchynskej skrinke bez obáv, že sa pokazí, jej zloženie nie je nič dobré. Často obsahuje karagenan, hydrogenované tuky, glukózovo-fruktózový sirup a protihrudkujúce látky. Pasterizované mlieko naozaj vydrží dlho čerstvé, preto je lepšie odpustiť si v jeho prospech sušené smotany.
Je lepšie vybrať si do kávy rastlinné mlieko?
Podľa mnohých sú rastlinné nápoje, ako napríklad ovsené mlieko, zdravšou alternatívou živočíšneho mlieka. Je však dôležité skontrolovať zloženie rastlinných nápojov dostupných v obchode. Dobrý výrobok má krátke zloženie, bez cukru, sladidiel, glukózo-fruktózového sirupu alebo umelých rastlinných tukov. Na výrobu rastlinného nápoja sú teoreticky potrebné len hlavné suroviny (napr. ryža, ovsené vločky, orechy) a voda. Vo výrobkoch z obchodov sa, samozrejme, vždy nájdu nejaké konzervačné látky, štipka soli a pridaný vápnik. Zloženie takýchto výrobkov by však malo byť krátke.
Sladká káva?
Cukor je bezcenná výživová prísada a už jedna čajová lyžička pridaná do rannej kávy výrazne zvyšuje hladinu glukózy. Pravidelné pitie sladkej kávy s môže viesť k zdravotným problémom spojeným s obezitou. So sladidlami, hoci majú nízky obsah kalórií a môžu si ich dopriať aj tí, ktorí držia diétu, treba tiež zaobchádzať opatrne. Syntetické sladidlá, ako napríklad aspartám, je lepšie rovno vyškrtnúť. Na druhej strane prírodné sladidlá, ako je stévia, xylitol alebo erytrol, sa môžu používať s mierou.
Smotana alebo sirup
Smotana pridávaná do kávy, či už šľahaná doma alebo v spreji, je vysokokalorická a nezdravá. Lepším doplnkom by bol kopček kvalitnej vanilkovej zmrzliny. Ochutené sirupy, hoci sú dostupné v mnohých variantoch, sú plné cukru a umelých aróm. Je lepšie sa im vyhnúť a siahnuť po prírodných prísadách, ako je med, korenie alebo kakao.