Chystáte sa na dovolenku do týchto krajín? Radšej tam nedávajte prepitné

casnik
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Blížiaca sa dovolenková sezóna určite povzbudí turistov k návšteve mnohých stravovacích zariadení, v ktorých možno ochutnať vynikajúce jedlá. Po príjemnom momente spojenom s jedlom však vždy prichádza ten menej obľúbený – vyrovnanie účtu. Keď už sme pri tom, kedy a koľko nechať prepitné?

Čo je to prepitné a odkiaľ sa vzalo?

Sprepitné je forma poďakovania za kvalitné služby, ktorá sa vyjadruje formou peňažného prepitné. Sprepitné je veľmi obľúbené pri využívaní rôznych služieb, okrem iného aj pri stravovacích, pohostinských alebo kuriérskych službách.

Samozrejme, zvyky pri dávaní prepitného sa môžu líšiť v závislosti od viery a kultúry danej krajiny. A hoci prepitné nie je zo zákona povinné, na niektorých miestach sa považuje za tzv. morálnu povinnosť.

Zvyk dávať niekomu prepitné vznikol v Anglicku v 17. storočí, keď hostia, ktorí si prenajímali súkromné ubytovanie, začali nechávať malé sumy pre služobníctvo pracujúce pre majiteľa domu. Následne sa táto forma poďakovania za poskytnutú službu rýchlo preniesla do londýnskych reštaurácií a kaviarní a zanedlho sa začala praktizovať na mnohých miestach po celom svete.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Muž pri Bratislave chcel odplašiť muža so psom. Omylom ho zastrelil

Je zaujímavé, že v niektorých krajinách sa snaha dať niekomu prepitné môže považovať za nevhodné správanie. V Japonsku, Číne a Iráne je dávanie prepitného nevhodné a z kultúrneho hľadiska sa považuje za nevhodné správanie.

Na druhej strane v Spojenom kráľovstve, Francúzsku a Grécku je prepitné veľmi často automaticky zahrnuté do účtu. Na Slovensku sa akceptuje, že prepitné nie je povinné, ale rozhodne je „vítané“. Je potrebné zdôrazniť, že takéto prepitné, najmä v gastronómii, je dôležitým prvkom ovplyvňujúcim mesačnú mzdu napríklad čašníkov.

Aká by mala byť výška prepitného?

Odborníci na savoir-vivre zdôrazňujú, že je dobrým zvykom nechať prepitné vo výške 10 % sumy na účte. Nezabúdajte však, že v Poľsku sa objavuje čoraz viac reštaurácií, ktoré k účtu automaticky pripočítavajú cenu za servis. Stravník by však mal takúto informáciu uviesť napr. na karte jedálneho lístka. V takejto situácii je potom zanechanie dodatočného prepitného čisto individuálnou záležitosťou.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nové pravidlá vo výbere hotovosti. Slováci si už nevyberú tak veľa

Okrem toho, ak je prepitné automaticky zahrnuté do účtu a my nie sme spokojní s obsluhou, máme právo svoje pripomienky odovzdať pri vyžiadaní účtu.

Okrem toho je vo väčšine krajín sveta „prijateľné“ prepitné vo výške 10 % z konečnej sumy objednávky, ale existujú situácie, napr. v Spojených štátoch, keď personál reštaurácie môže očakávať vyššie prepitné, pričom priamo vyjadruje svoju nespokojnosť so súčasným stavom a očakáva 15 – 20 %.

Niektoré príručky savoir-vivre uvádzajú, že prepitné by malo byť 15 %, ak je účet nižší ako 25€ PLN, a 10 %, ak je účet vyšší ako 25€. Odborníci zdôrazňujú, že v prípade hrubého pochybenia, napríklad hrubého správania čašníka, je možné prepitné znížiť alebo sa od neho úplne upustiť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najlepšie metódy na odstránenie pňa stromu. Žiadne stroje a námaha

Ako by ste mali dávať prepitné?

V prvom rade by ste nemali oznamovať svetu, že ste sa rozhodli urobiť „takéto gesto“, a očakávať tak, že ho ostatní hostia reštaurácie ocenia. Takéto správanie je rozhodne netaktné. Spropitné môžete nechať na stole tak, že peniaze vložíte do tzv. platidla, ktoré dostanete, keď vám čašník odovzdá účet.

Mnohé reštauračné zariadenia ponúkajú možnosť zaplatiť prepitné platobnou kartou tak, že ju priložíme k platobnému terminálu. Na termináli si potom sami zvolíme výšku prepitného a operáciu akceptujeme.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *