Čo je biela šnúrka pri žĺtku vo vajci? Musíme vajíčko vyhodiť?

vajicko biele flaky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Možno ste si pri príprave praženice alebo vajíčka na mäkko všimli malú bielu stužku, ktorá sa vinie okolo žĺtka. Niektorí ju opatrne vyberajú, iní sa jej dokonca zľaknú a vajíčko radšej vyhodia. No odborníci majú v tejto veci jasno – táto drobná súčasť vajíčka je úplne prirodzená a rozhodne nie je dôvodom na obavy.

Čo je chaláza a akú má funkciu?

Táto biela „šnúrka“, ktorú môžete nájsť najmä v čerstvých vajíčkach, sa nazýva chaláza (z lat. chalaza). Hovorovo sa jej hovorí aj bielkový povrázok alebo vývrtka. Jej úlohou je držať žĺtok stabilne v strede vajíčka, aby bol chránený pred nárazmi a poškodením.

Chaláza nie je žiadna vada ani známka pokazenia – práve naopak. Jej prítomnosť často znamená, že vajce je veľmi čerstvé. Vajíčka, v ktorých už chaláza nie je taká výrazná, môžu byť staršie. A čo sa týka chuti či bezpečnosti? Chaláza je úplne jedlá a nie je potrebné ju pred prípravou odstraňovať.

Prečo sú vajcia dôležité v strave?

Vajcia patria k najdostupnejším a najvýživnejším potravinám. Okrem toho, že sú lacné a dajú sa pripraviť na stovky spôsobov, sú aj bohatým zdrojom bielkovín, železa, zdravých tukov a antioxidantov.

Obsahujú esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu. Tieto látky podporujú tvorbu serotonínu, známeho ako hormón dobrej nálady. Pravidelná konzumácia vajec tak môže prispieť k psychickej pohode, lepšiemu spánku a celkovému duševnému zdraviu.

Koľko vajec týždenne je ešte zdravé?

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zjesť do 10 vajec týždenne, pričom sa do tohto počtu započítavajú aj vajcia obsiahnuté v iných jedlách – ako sú koláče, cestoviny či obaľované pokrmy.

Ak chcete z vajec získať maximum prospešných látok, siahnite po domácich alebo bio vajciach. Tie spravidla neobsahujú stopy po antibiotikách, hormónoch a často majú aj vyššiu výživovú hodnotu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *