Čo je biela šnúrka pri žĺtku vo vajci? Musíme vajíčko vyhodiť?

vajicko biele flaky
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Možno ste si pri príprave praženice alebo vajíčka na mäkko všimli malú bielu stužku, ktorá sa vinie okolo žĺtka. Niektorí ju opatrne vyberajú, iní sa jej dokonca zľaknú a vajíčko radšej vyhodia. No odborníci majú v tejto veci jasno – táto drobná súčasť vajíčka je úplne prirodzená a rozhodne nie je dôvodom na obavy.

Čo je chaláza a akú má funkciu?

Táto biela „šnúrka“, ktorú môžete nájsť najmä v čerstvých vajíčkach, sa nazýva chaláza (z lat. chalaza). Hovorovo sa jej hovorí aj bielkový povrázok alebo vývrtka. Jej úlohou je držať žĺtok stabilne v strede vajíčka, aby bol chránený pred nárazmi a poškodením.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
V Poprade našli mŕtvu ženu na ihrisku: Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa

Chaláza nie je žiadna vada ani známka pokazenia – práve naopak. Jej prítomnosť často znamená, že vajce je veľmi čerstvé. Vajíčka, v ktorých už chaláza nie je taká výrazná, môžu byť staršie. A čo sa týka chuti či bezpečnosti? Chaláza je úplne jedlá a nie je potrebné ju pred prípravou odstraňovať.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
MS v hokeji 2025: Kedy dnes hrajú Slováci a kde sledovať zápas Slovensko – Francúzsko online a v TV

Prečo sú vajcia dôležité v strave?

Vajcia patria k najdostupnejším a najvýživnejším potravinám. Okrem toho, že sú lacné a dajú sa pripraviť na stovky spôsobov, sú aj bohatým zdrojom bielkovín, železa, zdravých tukov a antioxidantov.

Obsahujú esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu. Tieto látky podporujú tvorbu serotonínu, známeho ako hormón dobrej nálady. Pravidelná konzumácia vajec tak môže prispieť k psychickej pohode, lepšiemu spánku a celkovému duševnému zdraviu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Obchodné reťazce nechcú, aby ste si to všimli. Takto nekúpite zlé jahody

Koľko vajec týždenne je ešte zdravé?

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zjesť do 10 vajec týždenne, pričom sa do tohto počtu započítavajú aj vajcia obsiahnuté v iných jedlách – ako sú koláče, cestoviny či obaľované pokrmy.

Ak chcete z vajec získať maximum prospešných látok, siahnite po domácich alebo bio vajciach. Tie spravidla neobsahujú stopy po antibiotikách, hormónoch a často majú aj vyššiu výživovú hodnotu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *