Čo jesť počas horúčav: 7 tipov na ľahké a osviežujúce obedy, ktoré vás ochladia a nabijú energiou

kuracie maso jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Keď teploty stúpajú k tropickým hodnotám, myšlienka na ťažký obed so zemiakmi a mäsom dokáže odradiť aj tých najväčších gurmánov. V letných horúčavách telo prirodzene vyžaduje jedlá, ktoré nezaťažia trávenie, doplnia tekutiny a poskytnú potrebné vitamíny a minerály.

kuracie maso jedlo

Prečo v lete jesť ľahšie

Vysoké teploty menia chod nášho organizmu. V lete telo nemusí udržiavať teplo, ale naopak – intenzívne sa ochladzuje. Mastné a kalorické jedlá ho zbytočne zaťažujú, spomaľujú trávenie a môžu viesť k únave. Naopak, ľahšie pokrmy podporia hydratáciu, dodajú energiu a nezaťažia žalúdok.

Tipy na ideálne letné obedy

1. Studené polievky – osviežujúca klasika

Chladné polievky sú v horúčavách nenahraditeľné. Tradičný litovský studený boršč z mladých listov cvikly s kefírom a kôprom je plný antioxidantov, kyseliny listovej a probiotík. Ďalšou voľbou je španielske gazpacho z paradajok, papriky a uhorky – bohaté na likopén, vitamín C a minerály.

2. Výdatné a farebné šaláty

Šalát nemusí znamenať iba pár listov s paradajkou. Skúste kombináciu s bielkovinami – grilovaným kuracím mäsom, cícerom, vajíčkom či mozzarellou. Pridajte celozrnné obilniny ako pšeno alebo quinou a dochuťte ľahkým dresingom z olivového oleja, jogurtu alebo citróna.

3. Ryby – ľahké a zdravé bielkoviny

V lete sa oplatí nahradiť vyprážané mäso rybami varenými v pare či pečenými vo fólii. Pstruh, treska či losos dodajú omega-3 mastné kyseliny a nezaťažia trávenie. Stačí pridať dusenú zeleninu a kvapku olivového oleja.

4. Sezónna zelenina na tanieri

Fazuľové struky, cuketa, brokolica či karfiol sú plné vody, vlákniny a vitamínov. Výborne chutia grilované, dusené alebo varené v pare – ako príloha k mäsu, rybám alebo s volským okom a čerstvými bylinkami.

5. Fermentované produkty – prirodzená hydratácia

Kefír, cmar, jogurt a kyslá kapusta pomáhajú udržať zdravú črevnú mikroflóru a dopĺňajú stratené elektrolyty. Rýchly tip: zmiešajte studený kefír s uhorkou a kôprom – hotové za pár minút.

6. Ovocné osvieženie

Melón, čučoriedky, maliny či nektárinky ochladia, uhasia smäd a dodajú vitamíny. Skúste ovocný šalát s mätou alebo domáce jogurtovo-ovocné nanuky.

melon

Čomu sa v horúčavách vyhnúť

  • ťažkým vyprážaným jedlám
  • mastným mäsám ako koleno či rebierka
  • príliš pálivým koreninám
  • sladeným nápojom a alkoholu, ktoré dehydratujú

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *