Pestujete papriky, uhorky alebo paradajky? Táto živina ich posilní

paradajky sadenie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Paradajky, uhorky a papriky patria nielen k najobľúbenejším, ale aj k najrozšírenejším druhom zeleniny na Slovensku. Pestujeme ich v domácich záhradách a skleníkoch, ako aj na terasách a balkónoch.

Obrovská popularita tejto zeleniny nie je spôsobená len jej skvelou chuťou alebo výživovou hodnotou, ale aj tým, že jej pestovanie je pomerne jednoduché. Stačí poznať jeden trik, ktorý vám pomôže získať ešte lepšiu úrodu.

Prečo je potrebné používať hnojivo?

Paradajky, uhorky a papriky majú podobné požiadavky na pestovanie. Milujú teplo a potrebujú veľa slnka a vody, ale je tiež nevyhnutné ich pravidelne hnojiť. Prečo?

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Skúsený záhradkár prezradil zázračné hnojivo pre jahody. Budete mať veľkú a sladkú úrodu

Rýchly rast rastlín znamená, že potrebujú neustály „prísun“ živín, aby získali energiu a zdroje potrebné na nasadenie kvetov a vytvorenie nápadných plodov.

Táto zelenina sa najčastejšie vysieva ako sadenice a až neskôr sa presádza do pôdy. To znamená, že mladé rastliny je potrebné posilniť, aby vydržali presádzanie a zakorenili sa na novom mieste.

Predovšetkým ovsené vločky

Na prípravu domáceho hnojiva na výživu a posilnenie našich sadeníc potrebujeme dve základné potraviny. Prvou z nich sú ovsené vločky.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Oravu zasiahli extrémne búrky a povodeň. Voda sa valí ulicami

Ovos obsahuje celý rad minerálnych látok, ktoré rastliny potrebujú: dusík a fosfor, ako aj železo, horčík a zinok. Hnojivo z ovsených vločiek obohatí pôdu o tieto látky a jednoznačne zlepší jej štruktúru.

Po druhé, cukor

Druhou zložkou, ktorú má každý vo svojej kuchyni a ktorá sa bude hodiť na výrobu domáceho hnojiva, je cukor. Rovnako ako v našom prípade je cukor dôležitým zdrojom energie v rastlinách.

„Nakŕmenie“ rastlín touto sladkou zložkou spôsobí ich lepší rast. Cukor povzbudí ich koreňový systém a sadenice budú odolnejšie voči stresu, napríklad pri presádzaní zeleniny alebo náhlych zmenách počasia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
V obľúbenej slovenskej turistickej dedine sa pohybujú medvede. Museli uzavrieť skanzen!

Ako pripraviť hnojivo?

Obe zložky – ovsené vločky a cukor – stačí zmiešať s vodou. Správny pomer je polievková lyžica rozdrvených ovsených vločiek, plochá čajová lyžička cukru a 300 ml vlažnej vody. Kondicionér sa dôkladne premieša a nechá sa pôsobiť dva dni.

Po uplynutí tejto doby sa tekutina zriedi v troch litroch vody a hotový roztok sa zalieva v 14-dňových intervaloch, pričom v ošetrovaní sa pokračuje aj po zasadení rastlín do zeme.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *