Čím je vonku teplejšie, tým dychtivejšie siahame po melónoch. V lete Slováci oceňujú najmä ich osviežujúcu chuť. Ukazuje sa, že sa dá využiť nielen vodnatá dužina, ale aj tvrdá kôra.
Melóny nemusia byť nevyhnutne lacným ovocím, hoci v lete ich môžete nájsť za atraktívne ceny. Nedá sa poprieť, že značná časť sa platí za kôru, ktorá nakoniec skončí v koši. Ukazuje sa však, že je to chyba. Melónové šupky nie sú len odpadom, ale chutným a zdravým produktom, ktorý sa dá použiť na prípravu mnohých zaujímavých jedál. Odkedy som sa naučil recept na melónové kôry naložené v slanom náleve, robím ich vždy, keď toto ovocie kúpim.
Nakladané melónové šupky
Nakladané melónové šupky s jemne sladkou chuťou a krásnou ružovou farbou prekvapia vašich blízkych. Je to skvelý spôsob, ako využiť zvyšky v duchu zero waste, a zároveň dodať do jedálnička cenné vitamíny a minerály.
K melónu sa výborne hodia klasické prísady ako cesnak, chren a kôpor, ale ak hľadáte niečo experimentálnejšie, môžete do pohára pridať badyán. Aníz dodá nakladanému melónu sladkú, korenistú vôňu s nádychom sladkého drievka a škorice, ktorá dokonale doplní prirodzenú sladkosť melónu.
Zloženie:
- melón,
- kúsok koreňa chrenu,
- stonky kôpru,
- cesnak,
- niekoľko guľôčok nového korenia,
- soľ.
Spôsob prípravy:
- Kôru z melóna dôkladne vydrhneme a nakrájame na kúsky, pričom odrežeme najhrubšiu zelenú časť.
- Vložte ich do čistých, vypálených pohárov.
- Pridáme korenie: cesnak, chren, nové korenie, kôpor a prípadne anízové hviezdičky.
- Melón a korenie zalejte studeným nálevom (28 – 30 g kamennej soli na liter vody) a dôkladne uzavrite.
- Odložte poháre na teplé miesto (približne 20 °C) na 3 – 4 dni, aby sa mohol začať proces nakladania.
- Po 3 – 4 dňoch premiestnite poháre na chladné miesto a nakladajte melón ďalšie 2 – 3 týždne.
Nakladané melóny s anízom sú pripravené na konzumáciu. Môžete ich jesť ako občerstvenie, pridať do šalátov, sendvičov alebo omáčok. Dobrú chuť!
Nakladajte melón 3 týždne???
Čerstvo vypálené poháre sú aké???
V krbe či rúre???
Čítate si po gugl prekladači???