Vedeli ste, že mlieko má svoje miesto v chladničke a nie je jedno, kam ho uložíte? Povieme vám, kde je pre neho najlepšie miesto.
Zvyčajne po ňom siahame každý deň a po použití ho nevedomky vrátime späť do chladničky. Ako sa ukazuje, oplatí sa venovať pozornosť práve tomu, kde je mlieko uložené. Má to zásadný vplyv na jeho čerstvosť a chuť. Preto ak ho skladujete na dverách, robíte chybu.
Oplatí sa mlieko konzumovať?
Už mnoho rokov prebieha medzi odborníkmi ostrá výmena názorov na to, či by ste mali piť mlieko. Niektorí ľudia ho vyzývajú a iní ho neodporúčajú. Výskum tohto nápoja však priniesol zaujímavé výsledky. Mlieko je bohaté na vitamíny A, B12, C, D a K, ako aj na minerálne látky, ako sú vápnik, draslík, horčík a fosfor.
Vďaka nim mlieko znižuje riziko osteoporózy, hypertenzie, rakoviny hrubého čreva, ako aj ischemickej choroby srdca. Zaujímavé je, že strava bohatá na vápnik potláča chuť do jedla, čím pomáha chudnúť. Mlieko by nemali konzumovať ľudia, ktorí sú alergickí na laktózu a ktorí majú po jeho vypití žalúdočné a črevné problémy. Z tohto dôvodu možno v obchodoch nájsť rôzne náhrady štandardného mlieka (ktoré sú rastlinného pôvodu).
Kde uchovávať mlieko?
Pri jeho skladovaní je rozhodujúce konkrétne miesto. Zvyčajne sa vyberajú dvere chladničky, pretože police, ktoré sa tam nachádzajú, dokonale zodpovedajú tvaru fľaše alebo kartónu. Mlieko, ktoré tam zostane, je však vystavené teplotným výkyvom pri každom otvorení chladničky. Naopak, keď dvere zatvoríte, teplota v chladničke zostane ešte nejaký čas zvýšená.
Otvorená fľaša alebo kartón mlieka by sa mali skladovať pri teplote 2 až 4 stupne Celzia. Ideálnym miestom je stredná alebo spodná polica chladničky. Táto malá, ale významná zmena zlepší čerstvosť vášho nápoja. Rozdiel pocítite okamžite.
Takto by sa mali skladovať aj ostatné mliečne výrobky, ako je jogurt, kefír a smotana. Na druhej strane, ak si kúpite väčšie množstvo mlieka a otvoríte len jedno, neuchovávajte v chladničke všetky kartóny, ktoré ste kúpili.
redakcia Plénum.sk