Dávate pečivo do mrazničky, aby bolo čerstvé? Nerobte to! Povieme vám prečo

chleba mraznicka skladovanie pecivo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Väčšina z nás má tendenciu ukladať potraviny, ktoré nespotrebujeme okamžite, do mrazničky. Tento zvyk sa však nie vždy oplatí, najmä pokiaľ ide o pečivo. Predstavte si, že ráno zistíte, že nemáte chlieb. V takom prípade by ste mohli siahnuť po tom, ktorý máte v mrazničke. Je to však naozaj dobrý nápad?

Plesne v chlebe sú rýchlejšie, ako si myslíme

Chlieb je náchylný na rýchlu tvorbu plesní, často už 48 hodín po upečení. Plesne nemusia byť viditeľné voľným okom, ale v pečive už môžu byť prítomné. Keď sa čerstvý chlieb vloží do mrazničky, proces plesnenia sa zastaví. Ako však môžeme zistiť, aký starý je chlieb a či už obsahuje skrytú pleseň? A čo keď vložíme do mrazničky teplý chlieb? To vedie k zaparovaniu a tiež urýchľuje tvorbu plesní.

Skutočný problém nastáva pri rozmrazovaní

Najväčší problém nastáva pri rozmrazovaní. Keď pečivo vyberieme z mrazničky a necháme ho rozmraziť pri izbovej teplote, vlhkosť a teplo urýchlia rast plesní. Po rozmrazení sa zvyšujú zdravotné riziká.

Skladovanie v chladničke tiež nie je ideálne

Myslíte si, že je dobré skladovať pečivo v chladničke, pretože je tam nižšia teplota? Žiaľ, aj v chladničke je vysoká vlhkosť, ktorá pečivu škodí. Okrem toho hrozí riziko kontaminácie, pretože v chladničke skladujeme mnoho iných potravín.

Ako teda správne skladovať pečivo?

Ideálne je spotrebovať pečivo čo najčerstvejšie, najlepšie hneď po vychladnutí. Ak ho musíte skladovať, nechajte ho vychladnúť a zabaľte ho do látkového vrecka alebo čistej utierky a uložte ho do špajze alebo do chlebníka. Takto uskladnené pečivo vydrží dlhšie a zostane dlhšie chutné.

Ako skladovať chlieb na cestách?

Ak sa chystáte na výlet alebo dlhú cestu a chcete si so sebou vziať pečivo, myslite na jeho správne uskladnenie. V tomto prípade je najlepšie zabaliť pečivo do plátenného vrecka, ktoré umožňuje pečivu dýchať a zároveň ho chráni pred nepriaznivými vplyvmi. Plastové vrecká alebo igelitové tašky sú menej vhodné, pretože pečivo v nich rýchlejšie splesnivie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Dávate pečivo do mrazničky, aby bolo čerstvé? Nerobte to! Povieme vám prečo”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *