Chudnutie je pomerne zložitý proces, ktorý si vyžaduje čas a veľa obetí. Pre niekoho to môže byť poriadna výzva, no našťastie je v dennej ponuke veľa produktov, ktoré veľmi pomáhajú naštartovať metabolizmus. Pozrite sa, aké potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, aby ste sa rýchlejšie zbavili prebytočného tuku!
Prírodné spaľovače tukov
Žijeme v časoch, kedy sú rôzne diéty, vrátane zázračných, veľmi obľúbené. Často používame aj rôzne prípravky a doplnky na chudnutie. Žiaľ, často zabúdame, že máme na dosah prírodné spaľovače tukov, ktoré sú oveľa zdravším riešením. Navyše prinášajú väčšie výhody a sú lacnejšie. Namiesto experimentovania na vlastnom tele vám teda odporúčame zdravšiu alternatívu – produkty, ktoré spaľujú tuky a nespôsobujú žiadne vedľajšie účinky. Aké produkty by ste mali jesť, aby ste sa rýchlejšie zbavili brušného tuku?
- Paradajky
Na prvom mieste nášho zoznamu je ovocie, ktoré väčšina z nás považuje za zeleninu. Paradajka, ako hovoríme, je produkt dostupný v každom obchode, za prijateľnú cenu. Chutné paradajky si navyše môžete kúpiť bez ohľadu na ročné obdobie.
Toto ovocie je veľmi účinné v boji s nadváhou vďaka vysokému obsahu vlákniny. Je vhodné zdôrazniť, že vláknina urýchľuje metabolizmus, je zodpovedná aj za reguláciu vstrebávania tukov a cukrov a jej konzumácia poskytuje pocit sýtosti a potláča hlad.
Okrem obsahu vlákniny sa paradajky vyznačujú nízkym množstvom kalórií a veľkým množstvom vody. Táto kombinácia uľahčuje chudnutie – je to spôsobené znížením hladiny lipidov produkovaných v krvi.
- Avokádo
Pri pomyslení na produkty podporujúce chudnutie asi málokomu napadne avokádo, pretože táto zelenina sa spája s vysokým obsahom tuku. Ukazuje sa však, že nenápadné avokádo je nielen veľmi zdravé; pomáha aj pri chudnutí. Kyselina olejová v ňom obsiahnutá potláča chuť do jedla a zaisťuje sýtosť na dlhú dobu – kvôli nej sa nám nechce siahať po nezdravých maškrtách.
Okrem toho má aj veľké množstvo hodnotnej vlákniny, ktorá zlepšuje proces trávenia. V jednom avokáde je málo sacharidov, no až 80% z nich tvorí vláknina. Okrem toho je avokádo aj cenným zdrojom vitamínov a ďalších živín.
- Bobule
Nie nadarmo sa čučoriedky zaraďujú medzi superpotraviny. Tieto malé fialové plody majú mnoho cenných zdravotných vlastností. Po prvé, môžu bojovať proti zápalom vyskytujúcim sa v tele. Po druhé, obsahujú veľkú dávku antioxidantov, ktoré podporujú činnosť srdca, znižujú krvný tlak a znižujú pravdepodobnosť mŕtvice.
Vedci tiež zistili, že pravidelná konzumácia bobúľ zvyšuje spaľovanie tukov počas cvičenia.
- Grécky jogurt
Mliečne výrobky sa dôrazne odporúčajú počas redukčnej diéty, ale grécky jogurt je obzvlášť dobrý na spaľovanie tukového tkaniva. Tento výživný jogurt obsahuje pevnú porciu bielkovín, vápnika a draslíka, vďaka čomu zlepšuje nielen metabolizmus, ale aj chráni svalovú hmotu pred spaľovaním pri chudnutí.
- Zázvor
Zázvor, ktorý pochádza z Indie a Číny, pôsobí veľmi nenápadne, no v prírodnej medicíne hrá dôležitú úlohu. V prvom rade má vlastnosti, ktoré posilňujú telo, zmierňujú bolesti svalov a odstraňujú zápaly. Je účinný aj v boji proti plynatosti.
Zázvor zahrieva telo, prispieva k zvýšeniu termogenézy, vďaka čomu sa metabolické zmeny v tele odohrávajú oveľa rýchlejšie. Jedným slovom, konzumácia zázvoru zlepšuje metabolizmus, vďaka čomu rýchlejšie spaľujeme tukové tkanivo.
- Grapefruit
Nie každý dokáže rovnako oceniť chuť grapefruitu, ktorý má charakteristickú sladkokyslú chuť. Treba si však uvedomiť, že ide o skutočného spojenca v boji o zdravie a postavu. Toto ovocie je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý priaznivo pôsobí na imunitný systém organizmu. Má tiež vlastnosti, ktoré urýchľujú metabolizmus a znižujú chuť do jedla, čím zvyšujú pocit sýtosti.
- Brokolica
Brokolica sa odporúča aj pri chudnúcej diéte z dvoch dôvodov. Po prvé obsahujú veľmi málo kalórií a po druhé majú solídne množstvo vlákniny. Vláknina je mimoriadne žiaduca zložka pre ľudí s nadbytočnými kilogramami, zvyšuje pocit sýtosti a urýchľuje spaľovanie tukového tkaniva.
- Olivový olej
Olivový olej je jedným z najzdravších zdrojov tukov. Jeho systematická konzumácia pomáha posilňovať imunitný systém organizmu a znižovať hladinu triglyceridov a zároveň zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu.
Olivový olej je skvelý na potlačenie chuti do jedla tým, že stimuluje uvoľňovanie hormónu GLP-1