Konzumácia čokolády nie je len potešením. V skutočnosti má pozitívne účinky na naše zdravie. Napriek tomu však okolo tohto chutného občerstvenia koluje aj niekoľko mýtov – jedným z nich je, že poškodzuje naše črevá. Koľko je na tom pravdy?
Čokoláda a tráviaci systém
Je ťažké jej odolať a láka aj tých, ktorí držia diétu. Chutná, sladká, stimuluje zmysly, dodáva energiu, zlepšuje náladu… o čokoláde sa dá povedať veľa pozitívneho – za predpokladu, že pri jej konzumácii používame zdravý rozum a mieru.
Čokoláda obsahuje viac ako 600 zdraviu prospešných látok vrátane sacharidov (hlavný zdroj energie), bielkovín, železa, horčíka, draslíka, mangánu, zinku, medi, niacínu, vlákniny, flavonoidov, teobromínu, antioxidantov, fenetylamínu, omega-6 mastných kyselín a vitamínov A, E a B. Niektoré z týchto látok sú prospešné pre naše zdravie. Ukazuje sa, že niektoré z týchto látok sú veľmi dobré pre naše črevá, a túto tému vedci skúmajú. Ako čokoláda ovplyvňuje náš tráviaci systém?
Zlepšuje činnosť čriev, ale nie pre každého
Najnovšie výskumy naznačujú, že čokoláda môže mať pozitívny vplyv na naše črevá. Samozrejme, tento priaznivý účinok závisí od druhu skonzumovanej čokolády, jej množstva a od toho, ako reaguje telo každého človeka, ale kvalita čokolády a striedmosť môžu nášmu tráviacemu systému veľmi prospieť. Takéto závery prezentovala napríklad profesorka Ewa Stachowska, biochemička a odborníčka na ľudskú výživu, ktorá vedie Katedru biochémie a výživy ľudí na Pomorskej lekárskej univerzite v Štetíne. Na svojom účte na Instagrame sa venovala mýtu o negatívnych účinkoch čokolády na črevá. Podľa odborníčky má čokoláda u väčšiny ľudí výborný vplyv na činnosť čriev, ale nie u každého.
Tento vzťah súvisí s ľuďmi, ktorí majú problémy s odbúravaním histamínu (histamín je zlúčenina produkovaná v tele a zodpovedná za príznaky typické pre alergie), ktorý sa nachádza v niektorých potravinách. Práve pre takýchto ľudí sa odporúča obmedziť konzumáciu čokolády na minimum. Čokoláda a všetky ostatné výrobky na báze kakaa sú bohatým zdrojom histamínu. Ak ju budú konzumovať ľudia s neznášanlivosťou na histamín, hrozia im nepríjemné príznaky, ako sú nevoľnosť, hnačka, črevné kŕče a prekyslenie.
Vedecké zistenia
Ak nepatríte k tým, ktorí majú problémy s odbúravaním histamínu, nebojte sa jesť čokoládu – práve naopak. Mierne množstvo čokolády môže našim črevám veľmi prospieť. Aké sú potenciálne výhody konzumácie čokolády pre náš tráviaci systém?
V príspevku profesorky Stachowskej sa odvoláva na výsledky testu vykonaného medzi dobrovoľníkmi. Tí počas troch týždňov zjedli 30 gramov čokolády – so 70 a 85 % obsahom kakaa. Po tomto čase sa zistilo, že v porovnaní s ľuďmi, ktorí počas tohto obdobia nezjedli ani gram čokolády, mali milovníci čokolády „priaznivo zmenenú mikrobiotu“. Zistilo sa tiež, že majú viac hodnotných bakteriálnych druhov, ako napríklad Faecalibacterium prausnitzii a Blautia obeum.
Čokoláda je účinné probiotikum?
Existuje mnoho náznakov, že čokoládu možno s istotou označiť za prebiotikum. Prebiotiká sú látky, ktoré slúžia ako živiny pre prospešné črevné baktérie. Sú nápomocné pri udržiavaní rovnováhy črevnej mikroflóry a poskytujú podporu normálnej činnosti čriev.
Kakao obsiahnuté v čokoláde obsahuje prírodné rastlinné látky (napríklad flavonoidy) a práve tie vykazujú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Tieto vlastnosti sú zase dôležité pre udržanie zdravého tráviaceho systému.
Netreba zabúdať ani na obsah cennej vlákniny v čokoláde, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie tráviaceho systému. Na vlákninu je bohatá najmä tmavá čokoláda. Vláknina zlepšuje peristaltiku čriev a znižuje riziko zápchy.
Siahnite po výhodách, ale s mierou
Nesporné dôkazy a výsledky výskumov nás presviedčajú o tom, že čokoládu sa oplatí jesť. Stále však musíme brať do úvahy, že okrem mnohých prospešných vlastností je aj kalorická, preto je taká dôležitá striedmosť. Príliš veľa môže prispieť nielen k nadváhe, ale aj k iným zdravotným problémom. Treba si tiež uvedomiť, že nie je čokoláda ako čokoláda. Keď si dávate čokoládovú tyčinku do nákupného košíka, je dobré pozrieť si zloženie na obale. Na etikete nájdete informácie o obsahu kakaa (ideálne minimálne 70 %) a ďalších zložkách. Odporúča sa hľadať výrobky bez glukózovo-fruktózového sirupu, palmového oleja a E476 – okrem toho nezabudnite, že čím kratšie zloženie, tým lepšie.
Dôležitý je aj vzhľad čokolády po otvorení – najlepšia bude s lesklým povrchom, hladkou štruktúrou a lámanie by mal sprevádzať výrazný zvuk.