Do krbu dajte drevo špeciálnym spôsobom a bude horieť dvakrát dlhšie

krb kurenie drevo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Aj keď boli teploty na začiatku roka skôr nadpriemerné, zima možno ešte nepovedala svoje posledné slovo. Ešte stále nás môžu prekvapiť mrazivé dni a noci s teplotami pod nulou. A potom možno príde rad na plápolajúci krb, ktorý dokáže naše domovy nielen zohriať, ale aj neobyčajne zútulniť.

Čo však robiť, ak drevo horí príliš rýchlo a vy musíte neustále prikladať ďalšie a ďalšie? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako tejto nepleche zabrániť. Niektoré sú viac známe, iné menej, a možno pomôžu tým z vás, ktorí sa v tejto disciplíne príliš nevyznajú.

Pozor na mokré drevo a zatvorenú klapku

Spaľujte len správne vysušené drevo s vlhkosťou nižšou ako 20 %. Takéto drevo horí dlhšie, pri vyšších teplotách a s menším množstvom dymu a kreozotu.

Vždy najprv otvorte krbovú klapku. Rozkladať oheň v krbe so zatvorenou klapkou je nebezpečné. Dym a oxid uhličitý môžu zaplniť miestnosť.

Naopak, otvorená klapka umožňuje krbu nasávať kyslík, čím sa zabezpečí prievan pre palivo a dlhšie horenie ohňa. Otvorte aj všetky vonkajšie vetracie otvory okolo krbu, aby sa zlepšilo prúdenie vzduchu.

Zahrejte dymovod

Zohrejte aj dymovod, pretože založenie ohňa v studenom komíne môže byť náročné. Zahriatie dymovodu má rovnaký účinok ako rovnomernejšie varenie jedla v predhriatej rúre. Zapáľte koniec zrolovaných novín a držte ich pod dymovodom, kým nepocítite, že sa ťah obracia a dym stúpa do komína. Vtedy je čas založiť oheň.

Lepšie zhora nadol

Ak chcete, aby váš oheň horel dlhšie, založte ho zhora nadol. Zhromaždite veľké kusy polien vo vodorovnom rade vedľa seba v spodnej časti roštu smerom dopredu. Potom na ne položte rad menších polien pod uhlom 90 stupňov. Nakoniec na vrch pridajte podpaľovače, čo sú najmenšie polená alebo menšie kúsky vetvičiek. Pridajte niekoľko vrstiev podpaľovačov a každú vrstvu prekrížte. To umožňuje prúdenie vzduchu a oheň horí dlhšie.

Nezabudnite z ohňa pravidelne odstraňovať prebytočný popol. Mohol by udusiť plamene a znížiť účinnosť ohňa. Tenká vrstva však nie je na škodu, pretože pomáha udržať teplo.

A potom už len vezmite svoj obľúbený nápoj alebo knihu a relaxujte. Váš krb by mal poskytovať teplo 8 až 10 hodín.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *