Nemeckí potravinoví inšpektori sa zamerali na dovážanú čokoládu, vrátane populárnej dubajskej čokolády, ktorá si získala obrovskú popularitu na sociálnych sieťach. Kontroly vykonané v Severnom Porýní-Vestfálsku priniesli alarmujúce výsledky – až 96 % testovaných vzoriek neprešlo bezpečnostnými normami.
Nebezpečné zistenia: plesne, alergény a falšované suroviny
Hlavnými problémami bola prítomnosť toxických plesní, nedostatočne označené alergény a hygienické nedostatky vo výrobe. Vo viacerých produktoch sa našli mykotoxíny, látky schopné poškodiť pečeň a obličky, pričom najvyššie koncentrácie boli zaznamenané v čokoládach z Turecka, Spojených arabských emirátov a Jordánska.
Denník Bild upozornil, že v niektorých prípadoch čokoláda neobsahovala ani deklarované mliečne tuky. Okrem toho testy vykonané v Bavorsku a ďalších spolkových krajinách odhalili baktérie spôsobujúce tráviace ťažkosti. Výrobcovia navyše často nahrádzali kvalitné kakaové maslo lacnejšími alternatívami, čo však nebolo správne uvedené na etiketách.
Zatvorenie výrobcu a varovanie spotrebiteľom
Závažné hygienické problémy sa preukázali aj pri výrobe dubajskej čokolády, čo viedlo k zatvoreniu výrobného závodu v Hannoveri. Medzitým v Bádensku-Württembersku úrady už v decembri nariadili stiahnutie čokolády kontaminovanej plesňami.
Nemecké úrady preto dôrazne odporúčajú spotrebiteľom byť obozretní pri nákupe čokolády z krajín mimo EÚ. Výsledky kontrol totiž ukazujú, že viaceré produkty obsahujú nebezpečné látky a alergény, ktoré nie sú správne uvedené na obaloch.
Ako si vybrať bezpečnú čokoládu?
Odborníci radia kupovať čokoládu iba od overených výrobcov a sledovať aktuálne výstrahy týkajúce sa nebezpečných potravín. Spotrebitelia by si tiež mali pozorne čítať etikety a vyhýbať sa produktom, ktoré obsahujú nejasné alebo neúplné informácie o zložení.