Exotické kaki – ovocie bohov s unikátnymi vlastnosťami. Ako ho jesť a na čo si dať pozor?

kaki
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ešte pred pár rokmi bolo raritou, dnes ho nájdete takmer v každom supermarkete. Kaki, známe aj ako hurma východná či persimona, je ovocie pochádzajúce z Číny, ktoré si získava čoraz väčšiu popularitu po celom svete.

Má výraznú oranžovú šupku a sladkú, šťavnatú dužinu, vďaka čomu oslovuje milovníkov exotických chutí. No môžeme ho konzumovať bez obmedzení? Aké zdravotné benefity kaki ponúka a na čo si treba dať pozor?

Kaki – poklad plný vitamínov a minerálov

Tento exotický plod je skutočnou výživovou bombou. V 100 gramoch obsahuje približne 70 kcal, no jeho najväčšou výhodou je vysoký obsah vlákniny – až 3,6 g na 100 g ovocia. To podporuje trávenie a zdravie čriev. Podľa portálu dietetycy.org.pl kaki obsahuje množstvo cenných látok, ako napríklad:

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vo veku 90 rokov zomrel herec Štefan Kvietik

Vitamín A – podporuje dobrý zrak a zdravie pokožky
Vitamín C – posilňuje imunitu a pôsobí ako antioxidant
Draslík – reguluje krvný tlak
Horčík a mangán – podporujú nervový systém
Betakarotén a kyselina listová – chránia bunky a podporujú zdravie srdca

Vďaka antioxidantom a trieslovinám môže kaki pomáhať znižovať riziko vzniku rakoviny a prispievať k ochrane kardiovaskulárneho systému. Navyše môže pomôcť pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu (LDL) a regulácii krvného tlaku, čo z neho robí ideálnu súčasť jedálnička pre ľudí dbajúcich o zdravie srdca.

Ako jesť kaki? So šupkou alebo bez?

Najlepšie je konzumovať kaki, keď je úplne zrelé – vtedy má sýto oranžovú farbu, je mäkké na dotyk a jeho listy zostávajú zelené. Takto dozreté ovocie môžete jesť surové, nakrájané na kúsky, pridať ho do ovsenej kaše, šalátov alebo dezertov. Vhodné je aj na prípravu džemov a pečených pokrmov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Aké rastliny vysadiť pod ovocné stromy? Spojenci pre zdravý sad

Mnohí sa pýtajú, či sa kaki dá jesť aj so šupkou. Hoci je teoreticky jedlá, môže byť ťažšie stráviteľná, najmä ak je ovocie ešte tvrdé a nedozreté. Preto sa odporúča kaki pred konzumáciou olúpať, najmä u ľudí s citlivým trávením.

Môže kaki škodiť? Pozor na „žalúdočné kamene“

Aj keď má kaki mnoho zdravotných benefitov, netreba to s ním preháňať. Dôvodom je vysoký obsah trieslovín, ktoré môžu viesť k tvorbe tzv. fytobezoárov, teda žalúdočných kameňov. Tieto ťažko stráviteľné zlúčeniny sa môžu hromadiť v žalúdku, najmä ak sa konzumuje veľké množstvo kaki, ktoré nie je dostatočne dozreté alebo nebolo ošúpané.

Tento problém bol opísaný v niekoľkých vedeckých štúdiách, napríklad vo výskume talianskych vedcov z roku 1958 publikovanom v časopise Minerva Medica, ako aj v štúdii „Diospyrobezoar as a Cause of Small Bowel Obstruction“ z roku 2012.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
O tejto hodine sa vyhnite konzumácii tohto ovocia. Neurobí vám dobre

Okrem toho môže vysoký obsah vlákniny v kaki, hoci je pre zdravie prospešný, pri nadmernej konzumácii spôsobovať tráviace ťažkosti. Aby ste sa vyhli problémom, odporúča sa jesť kaki s mierou a nepreháňať to s jeho denným príjmom.

Kto by si mal dávať na kaki pozor?

Podľa stronazdrowia.pl by si niektoré skupiny ľudí mali pri konzumácii kaki dávať pozor. Patria medzi nich:

🔹 Ľudia s tráviacimi problémami – kaki môže spôsobovať zápchu alebo bolesti brucha, najmä pri nadmernej konzumácii.
🔹 Diabetici – hoci má kaki relatívne nízku kalorickú hodnotu, obsahuje pomerne veľa prírodných cukrov, ktoré môžu zvyšovať hladinu glukózy v krvi.
🔹 Ľudia so sklonom k tvorbe žalúdočných kameňov – nadmerná konzumácia môže zvýšiť riziko vzniku fytobezoárov.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *