V mnohých rodinách zbierajú gaštany deti spolu s rodičmi, aby z nich v školách alebo škôlkach vytvorili umelecké diela. Málokto však vie, že ešte pred niekoľkými storočiami boli jedným z hlavných symbolov sviatku zosnulých. Tradícia vyžadovala, aby sa ich niekoľko nechalo na stole a slúžili ako pokrm pre duše. Nazbierané gaštany sa tiež mleli na múku a piekli sa z nich jednoduché koláče. Dnes sa exempláre ležiace pod nohami považujú za jeden z prvých symbolov jesene. Prečo by ste mali zbierať tieto zaujímavé dary prírody a ako by ste ich mali využiť?
Aké vlastnosti majú gaštany?
Prvé plaché púčiky gaštanov sa objavujú už v marci, zatiaľ čo svieže zelené listy až v apríli. Skutočný nával kvetov prichádza zvyčajne hneď začiatkom mája, keď sprevádzajú maturantov smerujúcich na ďalšie skúšky. Obľúbeným gaštanom v Poľsku nie je nič iné ako pagaštan konský, rastlina, ktorá sa ochotne využíva nielen v medicíne alebo prírodnom liečiteľstve , ale aj v kozmetike.
Gaštany sa najčastejšie vyskytujú v masti proti opuchom, zápalom a kŕčovým žilám. Zaujímavé je, že takmer každá časť gaštana je bohatá na cenné látky, hoci skutočné bohatstvo sa skrýva v kvetoch, kôre a listoch. V o niečo menšej miere profitujeme aj z blahodarnosti plodov a semien. Aké vlastnosti gaštanov stoja za zmienku? V prvom rade:
- pomáhajú rýchlejšie sa zbaviť celulitídy,
- zlepšujú viskozitu a zlepšujú krvný obeh,
- posilňujú a utesňujú cievy,
- zmierňujú pretrvávajúce tráviace problémy,
- pomáha liečiť modriny, omrzliny a hematómy.
Prečo dať gaštany na parapet?
Hoci september naďalej rozmaznáva modrou oblohou, teplým slnkom a vysokými teplotami, jeseni sa nevyhneme. Blížiace sa ochladenie a klimatické zmeny ako prvé vycítia zvieratá. Už v tejto fáze začínajú hľadať bezpečné úkryty a miesta, ktoré im zabezpečia stály prístup k potrave. To platí aj pre hmyz a pavúkovce, ktoré si cez najmenšie štrbiny nachádzajú cestu do domov, bytov a dokonca aj do garáží. Ich zvýšenú aktivitu pociťujú nielen tí, ktorí žijú v blízkosti lúk a lesov, ale aj majitelia vlastných štyroch stien nachádzajúcich sa v centrách veľkých miest.
Prvé známky aktivity pavúkov možno nájsť v trochu tmavších a zriedkavo kontrolovaných kútoch. Jemné vlákna pavučín sa objavia aj v kuchyni, zvyčajne v blízkosti skriniek s potravinami. Ak nechcete investovať do drahých a chemických prípravkov, začnite tým, že sa vyberiete do blízkeho parku. Gaštany nazbierané z alejí sú prirodzeným odstrašujúcim prostriedkom pre menšie a väčšie pavúky. Stačí ich jemne rozrezať alebo rozdeliť na polovice a umiestniť na vnútorné parapety, terasy, balkóny alebo k dverám. Vôňa červenohnedých guľôčok odradí pavúky a povzbudí ich k rýchlemu úniku. Nezabudnite použiť všetky gaštany naraz. Niekoľko kúskov si odložte na neskorší deň.
Ukladanie jesenných gaštanov do postele
Ľudová viera odovzdávaná z generácie na generáciu nevynechala ani tému gaštanov. Po stáročia sa považovali za prírodné dobroty, ktoré si treba uložiť do postele, dať priamo pod vankúš alebo si ich niekoľko nechať vo vrecku. K čomu malo takéto správanie viesť? Gaštany vraj mali silu zachytávať a zneškodňovať škodlivú energiu, ovplyvňovať lepší spánok a dokonca zmierňovať ťažkosti pri reumatických bolestiach. Ozdobenie RTV skrinky pod televízorom alebo počítačového stola čerstvými gaštanmi malo mať tlmiaci účinok na žiarenie.
Hoci zoznam cenných vlastností gaštanov je pomerne dlhý, potvrdenie magických účinkov v ňom nenájdeme. Možnosť pociťovania pozitívnych aspektov z uchovávania gaštanov v blízkosti miesta na spanie alebo v každej izbe súvisí len s psychologickým aspektom. Mnohí odborníci navyše vyzývajú, aby ľudia neumiestňovali lesklé guľôčky do priestorov, kde je nedostatočné vetranie. Ich skladovanie v nevhodných podmienkach môže rýchlo spôsobiť vznik zdraviu nebezpečných plesní. Výskyt plesní je obzvlášť nebezpečný pre alergikov, ktorí sa musia vyrovnávať so sennou nádchou, dýchavičnosťou a dokonca žihľavkou.
Recept na domáci gaštanový škrob
Hladké obrusy, záclony alebo oblečenie bez najmenších záhybov je stále žiadaným efektom v mnohých domácnostiach. Hodiny žehlenia však znehodnocujú aj tie najjednoduchšie úkony. Stačí si sadnúť na stoličku a látka opäť vyzerá neporiadne. Patentom, ktorý naše babičky ochotne používali, bolo použitie škrobu, ale nie zo zemiakovej múky. Oveľa silnejší prostriedok sa dal pripraviť z gaštanov nazbieraných počas jesenných prechádzok. Hoci sú gaštany nepochybne skvelé ako dekorácia, môžeme ich využiť aj trochu praktickejšie. Ako si pripraviť gaštanový škrob? Základom sú čerstvé gaštany, ale nič vám nebráni zozbierať gaštany, ktoré sa doma povaľujú od minulého roka.
- Pri použití tohtoročných exemplárov začnite ich lúpaním, potom ich nakrájajte na plátky a vysušte v rúre vyhriatej na 100 °C. Môžeme ich tiež vložiť do špeciálnej sušiarne.
- So staršími gaštanmi sa zaobchádza trochu inak. Tie by sa mali najprv vložiť do misky, zaliať studenou vodou a nechať niekoľko hodín namočené. Až potom sa môžu olúpať a sušiť.
- Dôkladne vysušené plátky gaštanov sa pretlačia cez mlynček na mäso. Výsledkom je jemne mletá gaštanová múčka.
- Získaný prášok vložte do malej misky a niekoľkokrát ho prelejte studenou vodou. Tekutina sa vyleje, až kým nie je opäť priehľadná.
- V ďalšom kroku rozotrieme mokrú gaštanovú kašu na bavlnenú utierku a opäť ju necháme, kým sa voda úplne neodparí. Až potom môžeme naplniť sklenené nádoby špecifickým výrobkom.
- Hotový gaštanový škrob je vhodný nielen na spevnenie tkanín. Možno ho použiť aj na drhnutie dreveného kuchynského náčinia alebo dokonca na výrobu mydla na zlepšenie stavu pokožky.