Čučoriedky si získavajú čoraz väčšiu obľubu a vedecké výskumy potvrdzujú ich mnohé zdravotné benefity. Tieto malé, sladké plody sú skutočnou zásobárňou cenných živín a môžu priaznivo ovplyvniť nielen zdravie srdca a kvalitu pokožky, ale aj pamäť a kognitívne funkcie.
Čučoriedky – malé ovocie s veľkou silou
Čučoriedky vysoké, známe aj ako americké, a ich nižšie odrody, ako napríklad čučoriedka brusnicová, obsahujú množstvo antioxidantov a minerálov. Nájdeme v nich vitamín C, vitamín B6, mangán, draslík či meď. Vďaka tomuto bohatému zloženiu môžu mať pravidelné porcie čučoriedok pozitívny vplyv na celkové zdravie.
Vedci sa tomuto drobnému ovociu venujú čoraz intenzívnejšie a odhaľujú stále nové zdravotné prínosy. Výskumy publikované v renomovaných vedeckých časopisoch naznačujú, že čučoriedky môžu priaznivo pôsobiť na kardiovaskulárny systém, regulovať hladinu cukru v krvi, zlepšovať kvalitu pokožky a dokonca podporovať pamäť a duševnú výkonnosť.
Zdravé srdce a stabilná hladina cukru
Štúdia publikovaná v Journal of the International Society of Sports Nutrition preukázala, že čučoriedky môžu pomáhať regulovať krvný tlak a zlepšovať pružnosť ciev. Pravidelná konzumácia týchto bobúľ tak môže podporiť zdravie srdca a znížiť riziko vysokého krvného tlaku a srdcovo-cievnych ochorení.
Ďalší výskum z roku 2021, zverejnený v časopise Nutrients, ukázal, že čučoriedky môžu pomáhať stabilizovať hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Táto vlastnosť je obzvlášť prospešná pre ľudí, ktorí sa snažia predchádzať cukrovke 2. typu alebo lepšie regulovať svoj metabolizmus.
Čučoriedky a mladistvý vzhľad pokožky
Priaznivé účinky čučoriedok možno vidieť aj na pokožke. Výskum publikovaný v časopise Antioxidants ukázal, že tieto plody môžu zlepšovať elasticitu pokožky, redukovať jej drsnosť a podporovať prirodzené regeneračné procesy. Vysoký obsah antioxidantov zároveň pomáha spomaľovať starnutie pokožky a chráni ju pred negatívnym pôsobením voľných radikálov.
Podpora pamäti a kognitívnych funkcií
Najzaujímavejšie objavy sa týkajú vplyvu čučoriedok na duševnú výkonnosť. Štúdia publikovaná v Nutrients preukázala, že konzumácia len polovice šálky čučoriedok denne počas 12 týždňov môže výrazne zlepšiť pamäť, sústredenie a schopnosť rozhodovania. Účastníci výskumu zároveň uvádzali lepšie celkové zdravie a nižšiu hladinu inzulínu nalačno.
Odborníci zdôrazňujú, že pravidelné jedenie čučoriedok môže pomôcť znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je demencia či Alzheimerova choroba. Čím skôr ich zaradíme do svojho jedálnička, tým viac môžeme profitovať z ich pozitívnych účinkov.