Hrsť čučoriedok denne a toto sa stane o tri mesiace s vašim telom

cucoriedky
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Čučoriedky si získavajú čoraz väčšiu obľubu a vedecké výskumy potvrdzujú ich mnohé zdravotné benefity. Tieto malé, sladké plody sú skutočnou zásobárňou cenných živín a môžu priaznivo ovplyvniť nielen zdravie srdca a kvalitu pokožky, ale aj pamäť a kognitívne funkcie.

Čučoriedky – malé ovocie s veľkou silou

Čučoriedky vysoké, známe aj ako americké, a ich nižšie odrody, ako napríklad čučoriedka brusnicová, obsahujú množstvo antioxidantov a minerálov. Nájdeme v nich vitamín C, vitamín B6, mangán, draslík či meď. Vďaka tomuto bohatému zloženiu môžu mať pravidelné porcie čučoriedok pozitívny vplyv na celkové zdravie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Netradičná príloha k vývaru, ktorú naši poľskí susedia milujú

Vedci sa tomuto drobnému ovociu venujú čoraz intenzívnejšie a odhaľujú stále nové zdravotné prínosy. Výskumy publikované v renomovaných vedeckých časopisoch naznačujú, že čučoriedky môžu priaznivo pôsobiť na kardiovaskulárny systém, regulovať hladinu cukru v krvi, zlepšovať kvalitu pokožky a dokonca podporovať pamäť a duševnú výkonnosť.

Zdravé srdce a stabilná hladina cukru

Štúdia publikovaná v Journal of the International Society of Sports Nutrition preukázala, že čučoriedky môžu pomáhať regulovať krvný tlak a zlepšovať pružnosť ciev. Pravidelná konzumácia týchto bobúľ tak môže podporiť zdravie srdca a znížiť riziko vysokého krvného tlaku a srdcovo-cievnych ochorení.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Teraz v apríli týmto postriekajte ovocné stromy. Škodcovia sa im budú vyhýbať

Ďalší výskum z roku 2021, zverejnený v časopise Nutrients, ukázal, že čučoriedky môžu pomáhať stabilizovať hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Táto vlastnosť je obzvlášť prospešná pre ľudí, ktorí sa snažia predchádzať cukrovke 2. typu alebo lepšie regulovať svoj metabolizmus.

Čučoriedky a mladistvý vzhľad pokožky

Priaznivé účinky čučoriedok možno vidieť aj na pokožke. Výskum publikovaný v časopise Antioxidants ukázal, že tieto plody môžu zlepšovať elasticitu pokožky, redukovať jej drsnosť a podporovať prirodzené regeneračné procesy. Vysoký obsah antioxidantov zároveň pomáha spomaľovať starnutie pokožky a chráni ju pred negatívnym pôsobením voľných radikálov.

Podpora pamäti a kognitívnych funkcií

Najzaujímavejšie objavy sa týkajú vplyvu čučoriedok na duševnú výkonnosť. Štúdia publikovaná v Nutrients preukázala, že konzumácia len polovice šálky čučoriedok denne počas 12 týždňov môže výrazne zlepšiť pamäť, sústredenie a schopnosť rozhodovania. Účastníci výskumu zároveň uvádzali lepšie celkové zdravie a nižšiu hladinu inzulínu nalačno.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Silné búrky a výdatný dážď zasiahli Slovensko: Najviac zrážok hlásia zo stredného Slovenska

Odborníci zdôrazňujú, že pravidelné jedenie čučoriedok môže pomôcť znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je demencia či Alzheimerova choroba. Čím skôr ich zaradíme do svojho jedálnička, tým viac môžeme profitovať z ich pozitívnych účinkov.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *