Jahody doma skladujte len takto. Vydržia vám dlho čerstvé a nebudú hniť

jahody
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Jahody sú pre mnohých symbolom leta. Ich sladká chuť, výrazná vôňa a sviežosť z nich robia ideálne ovocie na dezerty, raňajky či osviežujúce šaláty. Ich nevýhodou je však krátka trvanlivosť. Ak chcete predĺžiť ich čerstvosť a zabrániť predčasnému kazeniu, oplatí sa poznať zopár jednoduchých, ale účinných trikov.

Ako spoznať kvalitné jahody: Na čo si dať pozor pri výbere

Pri kúpe jahôd je dôležité uvedomiť si, že na rozdiel od banánov či citrusov jahody po zbere už nedozrievajú. To znamená, že zelenkasté alebo bledé plody doma „nedozrejú“ – zostanú bez výraznej chuti. Siahajte preto po jahodách s jednotne červenou farbou, ktoré pôsobia sviežo a majú pevnú štruktúru.

Vyhýbajte sa mäkkým, prezretým alebo mechanicky poškodeným plodom. Nielenže rýchlejšie podliehajú skaze, ale môžu „nakaziť“ plesňou aj ostatné jahody v balení. Dôležitým indikátorom čerstvosti je aj stopka – ak je zelená a svieža, plody boli zrejme čerstvo zozbierané. Hnedá alebo zoschnutá stopka naznačuje, že jahody už nejaký čas ležia – či už v obchode, alebo na slnku.

Skladovanie jahôd: Vyhnite sa bežným chybám

Bežnou chybou je umývanie jahôd hneď po prinesení domov. Vlhkosť totiž vytvára ideálne podmienky pre vznik plesní. Ak však jahody potrebujete očistiť, najlepšie je ich krátko prepláchnuť vo vode s prídavkom vínneho alebo jablčného octu (v pomere 1:3). Tento roztok pôsobí antibakteriálne a môže znížiť riziko rýchleho kazenia.

Následne jahody dôkladne osušte a uložte ich v jednej vrstve do plytkej nádoby vystlanej papierovou kuchynskou utierkou, ktorá absorbuje zvyšnú vlhkosť. Nezakrývajte ich nepriedušne – ideálne sú nádoby s vetraním, papierové alebo drevené obaly. Plastové nádoby bez ventilácie či uzatvárateľné sáčky môžu urýchliť vznik plesní.

Správna teplota a menej známa metóda s medom

Jahody skladujte v chladničke, aby si zachovali svoju pevnosť a sviežosť. Dôležité je, aby ste pred uskladnením neodstraňovali stopky – na ich mieste sú totiž jahody najnáchylnejšie na napadnutie plesňou a baktériami.

Zaujímavou metódou, ktorú pozná len málokto, je krátke namočenie jahôd do medového roztoku (1 lyžica medu na 1 pohár vlažnej vody). Med má prirodzené antibakteriálne účinky a môže predĺžiť čerstvosť ovocia o 1 až 2 dni.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *