Jahody vydržia čerstvé 10 dní. Babička na to mala fantastický trik, povieme vám ho

jahody
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Priniesli ste si čerstvé jahody z trhu alebo zo záhrady, ale bojíte sa, že sa pokazia? Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel a vaše jahody zostanú čerstvé niekoľko dní.

Pri skladovaní neumývajte

Ak chcete jahody hneď zjesť alebo ich použiť ešte v ten istý deň, dôkladne ich umyte, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt a iných zvyškov a mali istotu, že budete jesť čisté ovocie.

Ak však chcete jahody uskladniť na neskoršie použitie, neumývajte ich. Zbytočná vlhkosť by urýchlila ich plesnivenie alebo spôsobila skoršie objavenie sa nahnitých miest.

Preložte ich do papierového vrecka

Ak plánujete jahody použiť o dva alebo tri dni, vyberte ich z nádoby alebo vrecka, v ktorom ste ich priniesli. Rozhodne ich nenechávajte v plastovom alebo igelitovom obale. Dôkladne ich roztrieďte – nikde nesmie byť žiadna pleseň a okamžite odstráňte všetky hnedé jahody. Ak necháte poškodené kúsky, ostatné by od nich mohli čoskoro chytiť pleseň.

Zdravé kúsky potom vložte do papierového vrecka. To absorbuje prebytočnú vlhkosť a udrží jahody dlhšie čerstvé.

Mraznička? Prečo nie?

Ak sa chystáte jahody použiť až po naozaj dlhom čase, môžete ich aj zamraziť. Očistite ich, odstráňte stopky a nechajte ich dôkladne vysušiť. Jahody by ste nemali zmrazovať mokré, aby sa na nich nevytvoril ľadový povrch. Opäť sa uistite, že medzi nimi nie sú nahnité alebo plesnivé kúsky.

Potom ich po jednom rozložte na plech vystlaný potravinárskou fóliou, zakryte potravinárskou fóliou a vložte do mrazničky. Keď začnú mrznúť, vyberte ich a potom ich preložte do nádoby alebo vrecka, v ktorom ich chcete uchovávať. Prvý krok zabráni zlepeniu jahôd.

A čo džem?

Ďalším spôsobom, ako uchovať jahody na daždivé dni, je spracovať ich ako marmeládu. Jahody môžete zmiešať aj s iným ovocím alebo experimentovať s chuťou marmelády – čo tak pridať mätu alebo možno šampanské?


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *