Je to najzdravší nápoj, ktorý pili babičky na vyhladenie vrások. Dokonca chráni pred rakovinou

srvatka

Ktorý nápoj je z hľadiska zdravotných vlastností najlepší? Voda? Mlieko? Čaj? Odpoveď vás možno prekvapí. Titul najzdravšieho nápoja nezískal ani jeden z nich. Ukázalo sa, že najlepším nápojom pre nás je…. srvátka.

Srvátka – dnes už takmer úplne zabudnutá – je skutočným pokladom zdravia. Je zdrojom aminokyselín, veľkého množstva vitamínov (vrátane biotínu a kyseliny pantoténovej) a minerálov. Práve vďaka týmto prvkom je pre naše telo taká cenná. Naše babičky poznali vlastnosti srvátky a pili ju pre krásu. Aj keby len na vyhladenie vrások.

Žiaľ, v súčasnosti Slováci na existenciu tohto nápoja zabudli. Je to škoda, pretože srvátka môže pomôcť liečiť ochorenia, ako je napríklad dna. Samozrejme, tým sa zoznam jej výhod nekončí. K tomu sa však dostaneme neskôr. Na tomto mieste by sme ešte chceli upozorniť, že srvátka je vlastne vedľajším účinkom pri výrobe syra. Určite nám dáte za pravdu, že tieto vedľajšie účinky vítame s otvorenou náručou!

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Namiesto vyhadzovania by ju muži mali jesť po kilogramoch. Kôra melóna je zázrak

Neobvyklé vlastnosti srvátky

Čo obsahuje srvátka? Predovšetkým vápnik, fosfor a vitamíny skupiny B. Okrem toho je zdrojom bielkovín a obsahuje málo tuku. Vďaka týmto hodnotám je nízkokalorická, podporuje trávenie a stimuluje pohyb čriev, čím zrýchľuje metabolizmus. Aminokyseliny sú pre telo veľmi dôležité. Majú antioxidačný účinok a chránia pred vznikom rakoviny. Okrem toho znižujú hladinu zlého cholesterolu a nadmerne vysoký krvný tlak. Albumín a laktoferín medzitým posilňujú imunitu a podporujú imunitný systém. Srvátka obsahuje aj baktérie mliečneho kvasenia, ktoré podporujú črevnú mikroflóru, a peptidy: zložky, ktoré posilňujú srdce a zlepšujú jeho činnosť.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Pripravte si ovsenú kašu takto a stane sa z nej spalovač tukov

Domáca srvátka? Je to možné!

Na jej výrobu použite čo najčerstvejšie kravské mlieko, ktoré sa po dvoch dňoch stáva kyslejším, čo uľahčuje tento proces. Ak takéto mlieko nemôžete zohnať, vyberte si pasterizovaný výrobok.

Čas na výrobu. Mlieko mierne zohrejte; musí mať teplotu 22-28 stupňov Celzia. Po chvíli pridajte 3-4 polievkové lyžice smotany. Túto zmes nechajte odstáť dva dni a po uplynutí tohto času mlieko so smotanou znovu zohrejte. Počas tohto procesu sa nápoj začne zrážať a vytvorí sa tvaroh. Vzniknutý tvaroh sa cez noc precedí v sitku. Bielkastá tekutina, ktorá vyjde, je srvátka. Nalejte ju do pohára a uložte do chladničky. Mala by sa spotrebovať do niekoľkých dní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *