Je zohrievanie zemiakov bezpečné? Veľa ľudí netuší o tejto baktérii

zemiaky
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Mnoho ľudí rieši, čo urobiť so zemiakmi, ktoré zostali po obede. Niekto ich odloží do chladničky a použije na druhý deň, iný ich radšej vyhodí – lebo verí, že opätovné zohrievanie môže byť nebezpečné. Ide o skutočné riziko, alebo len o dlhoročný kuchynský mýtus?

zemiaky

Je pravda, že zohrievané zemiaky škodia?

Po rokoch sa medzi ľuďmi udomácnil názor, že zohrievané zemiaky môžu spôsobiť otravu. Pravda je však trochu iná. Samotné zohrievanie problém nepredstavuje – rozhodujúce je, ako sa uvarené zemiaky skladujú.

Ak ostanú dlhý čas pri izbovej teplote, najmä cez noc, môžu sa v nich množiť baktérie, vrátane nebezpečného Clostridium botulinum. A práve to je dôvod, prečo sa zemiaky po opätovnom ohreve môžu stať rizikovými.

Ako správne skladovať uvarené zemiaky

Ak si chcete dať zemiaky aj na druhý deň bez obáv, dodržte tieto pravidlá:

  • nechajte ich vychladnúť,
  • najneskôr do dvoch hodín ich vložte do uzatvárateľnej nádoby a odložte do chladničky,
  • zohrievajte ich iba raz – v rúre, mikrovlnke alebo na panvici,
  • uistite sa, že sú prehrievané aj vo vnútri, nie len na povrchu.

Nechať ich stáť cez noc na linke je chyba, ktorá môže spôsobiť vážne tráviace ťažkosti.

Prekvapivé zdravotné plusy

Len málokto vie, že zohrievané zemiaky môžu byť dokonca prospešné. Po ochladení sa časť škrobu mení na tzv. rezistentný škrob. Ten sa správa podobne ako vláknina – podporuje činnosť čriev, napomáha rozvoju zdravej črevnej mikroflóry a môže pomôcť udržiavať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi.

Preto nie je dôvod sa im vyhýbať – naopak, môžu byť vítaným doplnkom jedálnička.

Čo so surovými zemiakmi?

Surové zemiaky do chladničky nepatria. Nízka teplota totiž spôsobuje premenu škrobu na cukor, čo mení ich chuť a pri pečení alebo smažení môže zvyšovať obsah akrylamidu.

Najlepšie im je v tmavom, suchom a chladnom prostredí – ideálne v pivnici alebo špajzi. Dôležité je tiež neskladovať ich spolu s cibuľou, pretože tá uvoľňuje etylén, ktorý urýchľuje klíčenie a skracuje trvanlivosť zemiakov.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *