Jedávate maslo každý deň a pozorujete na sebe tieto príznaky? Radšej si dávajte pozor

maslo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Maslo konzumujeme veľmi často. Najčastejšie si ho natierame na sendviče či iné pečivo, pretože potom chutia oveľa lepšie. Často ho tiež pridávame do koláčov alebo ho používame na vyprážanie. Môžeme však jesť veľké množstvá masla každý deň? Vysvetlíme vám, aký to má vplyv na náš organizmus.

Maslo alebo margarín? Ktorý výrobok je zdravší? Vedci to testujú už mnoho rokov a dospeli k rôznym záverom. Jedno však vieme – ani jedným z nich by sme sa nemali beztrestne prejedať. V skutočnosti by sa niektorí z nás mali maslu vyhýbať ako sa len dá.

Maslo je predovšetkým živočíšny tuk

Tento výrobok sa skladá (zvyčajne) z 80 až 90 percent mliečneho tuku. Z toho 56 percent tvorí nasýtený tuk, napríklad palmitový, stearový, laurový alebo myristový. Ako vieme, v nadmernom množstve škodia nášmu organizmu a môžu prispieť k vzniku zmien na žilách, ktoré vedú k ateroskleróze.

Hydrogenované rastlinné tuky môžeme nájsť aj v masle. Tie sa premieňajú na veľmi škodlivé transmastné tuky, ktoré v našom tele spôsobujú spúšť. Tu treba spomenúť, že rastlinné tuky, ktoré sa nachádzajú v tekutej forme, nám neškodia. Nenasýtené mastné kyseliny by mali byť veľmi dôležitou súčasťou našej stravy.

Maslo má aj svoje dobré stránky

Jedna čajová lyžička masla má 102 kalórií a 11,5 gramu tuku. Vo výrobku nájdete vitamíny A, B12, D, E a K, ktoré ovplyvňujú mnohé funkcie v tele vrátane podpory zraku a zlepšenia stavu pokožky. Maslo obsahuje aj kyselinu linolovú, ktorá má s najväčšou pravdepodobnosťou protirakovinové účinky.

Musíme však mať na pamäti, že tieto vlastnosti nevylučujú negatívne aspekty masla. Nasýtené tuky by mali tvoriť malú časť našej stravy. Podľa Americkej kardiologickej asociácie by sme nemali denne zjesť viac ako 13 g tejto zložky (6 % potreby). To znamená, že dospelý človek môže denne zjesť maximálne dve čajové lyžičky masla. V ideálnom prípade by sa toto množstvo malo obmedziť na jednu čajovú lyžičku alebo 7 g.

Niektorí ľudia by sa mali maslu vyhýbať

Ak trpíte poruchami lipidov alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami, mali by ste sa maslu vyhýbať. Lepšou voľbou je mäkký margarín. Maslo a rastlinné tuky nie sú vhodné ani pre seniorov. Starší ľudia by mali konzumovať nenasýtené tuky, pretože sú veľmi dobré pre duševnú výkonnosť.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *