Jedna porcia denne a vaše telo vám poďakuje. Slováci o tom vôbec nevedia

tomatoes g22b608009 1920
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Čoskoro budú niektorí z vás jesť túto zeleninu prakticky každý deň. Sú súčasťou jedálnička mnohých z nás, hoci len málokto sa zamýšľa nad tým, aký vplyv majú na organizmus. Pozrite si možné výsledky konzumácie tejto zeleniny.

V súčasnosti jeme túto zeleninu neustále, hoci do jedálnička Európanov sa dostala pomerne nedávno. Veď paradajky sa na starom kontinente objavili až v 16. storočí a predtým sa pestovali v Južnej Amerike.

Zaujímavé je, že španielski conquistadori sa spočiatku o paradajky vôbec nezaujímali, pretože ich považovali za chudobné jedlo pre chudobných domorodcov. Nakoniec sa však dostali do Európy vrátane Poľska a od 17. storočia sa pestovali aj na našom kontinente. V súčasnosti si bez paradajok nevieme predstaviť veľa receptov, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo vlastne konzumácia tejto zeleniny spôsobuje?

Ako vplýva konzumácia paradajok na organizmus?

Cennou zložkou paradajok je lykopén. Ide o antioxidant, ktorému vďačia za svoju charakteristickú farbu. Medzi vlastnosti lykopénu patrí:

  • zníženie hladiny „zlého“ cholesterolu
  • posilnenie imunity
  • neutralizácia voľných radikálov
  • znižovanie zápalov ciev
  • znižovanie krvného tlaku

Paradajky obsahujú aj vitamíny skupiny B, ktoré majú pozitívny vplyv na fungovanie nervového systému. V tejto zelenine je aj veľa draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak a pôsobí močopudne. A vďaka značnému obsahu vody a vlákniny sú paradajky cennou zložkou pri redukčných diétach.

Odborník vysvetľuje, ako najlepšie jesť paradajky
Pravidelná konzumácia paradajok preto môže mať na organizmus veľmi pozitívne účinky. Doktor Marek Skoczylas, odborník na toxikológiu potravín a lekár, však vo videu na svojom kanáli na YouTube vysvetľuje, ako jesť paradajky, aby sme ich vlastnosti využili ešte lepšie:

  • „Aby sme mohli naplno využiť cenné vlastnosti lykopénu, mali by sme paradajky tepelne upraviť, pretože sa tým zvyšuje biologická dostupnosť tejto zlúčeniny. (…). Počas tepelnej úpravy sa bunkové steny rozpadnú a zlúčenina sa uvoľní, čím sa dostane do nášho tela,“ vysvetľuje doktor Skoczylas vo svojom videu.

Ak teda obľubujete paradajkovú polievku a pyré, buďte pokojní – ako vidíte, ide o jeden z najlepších spôsobov konzumácie paradajok.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *