Jedzte kaki každý deň a toto sa vám stane s telom

kaki
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Kaki, známe aj ako (Hurmikaki) alebo persimóna, si získalo miesto v našich supermarketoch vďaka svojej výnimočnej chuti a širokému spektru zdravotných výhod.

Tento exotický plod, ktorý kedysi patril medzi luxusné a ťažko dostupné pochúťky, dnes bežne nájdeme na pultoch obchodov. Pochádza z Ázie, ale v posledných rokoch sa pestuje aj v iných častiach sveta. Čo ho robí takým výnimočným?

Vitamínová bomba na tanieri

Kaki je bohatým zdrojom vitamínov A, C, E, K a vitamínov skupiny B (B1, B2, B6), ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému a zlepšujú celkovú vitalitu. Obsahuje tiež množstvo minerálov, ako sú draslík, fosfor, horčík, mangán či meď. Vďaka vysokému obsahu beta-karoténu a antioxidantov, ako sú flavonoidy a karotenoidy, podporuje regeneráciu buniek a spomaľuje starnutie pokožky.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Toaletný papier nesmiete dávať na toto miesto v kúpeľni

Jednou z hlavných predností kaki je jeho nízky kalorický obsah – len 70 kalórií na 100 gramov – a vysoký podiel vlákniny, ktorá prospieva tráveniu a pomáha predchádzať zápche. Navyše, vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodnou súčasťou jedálnička aj pre diabetikov.

Zdravotné benefity kaki

Pravidelná konzumácia kaki má pozitívny vplyv na imunitný systém. Antioxidanty a polyfenoly obsiahnuté v tomto ovocí pomáhajú telu bojovať proti zápalom a infekciám. Podporujú tiež zdravie srdca tým, že znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu LDL, regulujú krvný tlak a prispievajú k prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Žiak na východe vtrhol do školy s nožom. Dvaja mŕtvi a viacero zranených

Kaki má priaznivé účinky aj na zrak. Vďaka luteínu a zeaxantínu chráni sietnicu pred poškodením a znižuje riziko makulárnej degenerácie. Rovnako prospieva vlasom, pokožke a nechtom, ktoré sú po pravidelnej konzumácii pevnejšie a zdravšie.

Ako konzumovať kaki?

Tento sladký plod je univerzálny – môžete ho jesť surový, pridať do šalátov, jogurtov, kaší alebo ho použiť na prípravu dezertov. Najchutnejšie sú zrelé plody, ktoré spoznáte podľa intenzívnej oranžovej farby a mäkkej konzistencie. Ak je kaki tvrdé, nechajte ho niekoľko dní dozrieť pri izbovej teplote.

Z kaki si môžete pripraviť aj rôzne kulinárske špeciality – od džemov a sorbetov až po originálne carpaccio. Stačí ho umyť, ošúpať a servírovať podľa vašich preferencií.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Aký trest hrozí žiakovi, ktorý vraždil na škole?

Na čo si dať pozor?

Aj keď je kaki výnimočne zdravé, niektoré osoby môžu byť na tento plod alergické. Prejavmi alergie môžu byť vyrážky, svrbenie, problémy s dýchaním alebo zažívacie ťažkosti. Ak ste alergický na ovocie ako jablká, broskyne či pomaranče, konzumujte kaki s opatrnosťou.

V skratke

Kaki je nielen chutnou pochúťkou, ale aj zdrojom cenných živín. Podporuje imunitu, zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov, chráni zrak a prospieva tráveniu. Pridanie tohto ovocia do vašej stravy môže byť jednoduchým krokom k lepšiemu zdraviu a vitalite.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *