Jedzte túto zeleninu každý deň. Vaša pečeň sa vám poďakuje

por zelenina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cítite sa vyčerpaní aj po odpočinku, vaša pokožka stratila zdravý odtieň a trávenie nefunguje tak, ako by malo? Mnohí tieto príznaky pripisujú únave či stresu, no v skutočnosti môžu signalizovať, že pečeň už nevládze.

por zelenina

Tento orgán má v tele obrovské množstvo úloh – filtruje toxíny, spracúva tuky a bielkoviny, produkuje žlč potrebnú na trávenie a vstrebávanie vitamínov. Ak je preťažená, zhorší sa nielen naše trávenie, ale aj celkové zdravie a vzhľad.

Tichý hrdina nášho tela

Pečeň je jedným z najpracovitejších orgánov v ľudskom tele. Denne zvláda desiatky biochemických procesov, ktoré udržujú telo v rovnováhe.

Ak ju však dlhodobo oslabujeme – napríklad konzumáciou spracovaných potravín, alkoholu, liekov alebo nezdravým životným štýlom – začína protestovať. A robí to nenápadne: stratou energie, zlou pleťou, nafukovaním či problémami so stolicou.

por

Jedna zelenina, ktorá robí pre pečeň zázraky

Ak chcete pečeň podporiť prirodzene, siahnite po zelenine, ktorá je pre ňu skutočným darom – po póre. Toto jednoduché, no výnimočne cenné zelené stonkové rastliny majú pre pečeň aj trávenie doslova liečivý účinok.

Vedci z Teheránskej univerzity lekárskych vied dokázali, že pravidelná konzumácia póru znižuje množstvo tuku a zápalové procesy v pečeni. Svoj výskum uskutočnili na zlatých škrečkoch, ktorých metabolizmus tukov je veľmi podobný ľudskému. Po niekoľkých týždňoch sa ukázalo, že zvieratá, ktoré dostávali pór, mali zdravšiu pečeň a menej tukových usadenín než ostatné.

Pór – nenápadný, ale výnimočne zdravý

Pór je doslova zásobárňou živín. Obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré podporujú čistenie organizmu, flavonoidy s antioxidačnými účinkami a veľké množstvo vitamínov – A, C, K, B6 aj kyselinu listovú. Nájdete v ňom aj minerály ako draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, meď či mangán.

100 gramov póru denne dokáže zlepšiť trávenie, dodať energiu a pomôcť pečeni pri regenerácii. Keďže pór tvorí až z 90 % voda, prispieva aj k lepšiemu hydratovaniu organizmu a podporuje činnosť obličiek – pôsobí totiž mierne močopudne.

Ako zaradiť pór do jedálnička

Pór je ideálny spoločník v jesennom a zimnom období. Dá sa pripraviť na desiatky spôsobov – výborne chutí v polievkach, krémových pyré, zapekaných jedlách, ako príloha k rybám či hydine, ale aj ako súčasť zeleninových placiek či omeliet. Jeho jemná chuť obohatí každé jedlo a zároveň podporí vaše zdravie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *