K vajíčkam hoďte zápalku a uvidíte. Je to hit internetu

vajicka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Varenie vajec je jednoduchá kuchárska disciplína, ktorú zvládne aj neskúsený kuchár. Často sa však vyskytuje jeden problém – pri varení vajec praskne škrupina a bielok čiastočne vyteká. Ako tomu zabrániť?

Do vody pridajte ocot a soľ

Dobrým trikom, ako zabrániť praskaniu vajec, je silne osoliť vodu, v ktorej sa budú variť. Nebojte sa toho – so soľou nešetrite. Do vody môžete pridať aj trochu octu, vďaka ktorému budú škrupiny mäkšie a pravdepodobnosť prasknutia bude menšia. Ak sa chystáte vajíčka farbiť, ocot ich tiež urobí menej mastnými a farba bude lepšie držať.

Takisto, najmä ak varíte viac vajec, dajte ich do veľkého hrnca, aby malo každé dostatok miesta a jednotlivé kusy sa pri varení navzájom neotĺkali.

Porovnanie teplôt

Najdôležitejšie je, aby mali vajcia pred varením izbovú teplotu. Preto ich vyberte z chladničky aspoň hodinu pred varením. Môžete ich tiež vložiť do hrnca s vodou, aby si na ňu zvykli.

Nikdy nevkladajte vajcia priamo do vriacej vody – teplotný šok ich určite rozbije.

Trik so zápalkami

Na internete koluje dosť zvláštny trik so zápalkami. Podľa návodu by ste mali do vriacej vody spolu s vajíčkami vhodiť aj niekoľko horiacich zápaliek. Vajíčka potom zaručene neprasknú. No a čo? Vyskúšate to?

Kupujte kvalitné vajcia z dobrých fariem

Vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín a ďalších látok, ktoré sú pre telo prospešné, preto je dobré jesť ich pravidelne. Kedysi sa hovorilo, že sú rizikové pre ľudí s vysokým cholesterolom, ale ak to nepreháňate, môžete si ich pokojne občas dať.

Aby ste však mali istotu, že vajcia prinesú vášmu telu to najlepšie, odporúča sa starostlivo vyberať, aké vajcia kupujete. Nie je dobré nosiť si domov vajcia od sliepok z klietok alebo od zle kŕmených sliepok. Ideálne je, ak viete, odkiaľ vajcia pochádzajú.

Okrem toho vajcia od sliepok chovaných v zlých podmienkach majú často krehkejšiu škrupinu, čo nás opäť privádza k problému praskania vajec.

Dobré vajce by malo mať pevnú škrupinu a pekný žltý, kompaktný žĺtok.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “K vajíčkam hoďte zápalku a uvidíte. Je to hit internetu”

  1. Koľko rokov sú tu vajcia z klietkovych chovov? 10 možno 20… a to je 20 rokov problém so šúpanim vajec? Mám dať horiaci zápalku s vajcami do vriacej vody a odstavec predtým v žiadnom prípade nemám vajcia dávať do vriacej vody… Fakt cenné rady..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *