K vajíčkam hoďte zápalku a uvidíte. Je to hit internetu

vajicka

Varenie vajec je jednoduchá kuchárska disciplína, ktorú zvládne aj neskúsený kuchár. Často sa však vyskytuje jeden problém – pri varení vajec praskne škrupina a bielok čiastočne vyteká. Ako tomu zabrániť?

Do vody pridajte ocot a soľ

Dobrým trikom, ako zabrániť praskaniu vajec, je silne osoliť vodu, v ktorej sa budú variť. Nebojte sa toho – so soľou nešetrite. Do vody môžete pridať aj trochu octu, vďaka ktorému budú škrupiny mäkšie a pravdepodobnosť prasknutia bude menšia. Ak sa chystáte vajíčka farbiť, ocot ich tiež urobí menej mastnými a farba bude lepšie držať.

Takisto, najmä ak varíte viac vajec, dajte ich do veľkého hrnca, aby malo každé dostatok miesta a jednotlivé kusy sa pri varení navzájom neotĺkali.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Jete veľa sladkého či sacharidov? Telo vám takto pohrozí, aby ste prestali

Porovnanie teplôt

Najdôležitejšie je, aby mali vajcia pred varením izbovú teplotu. Preto ich vyberte z chladničky aspoň hodinu pred varením. Môžete ich tiež vložiť do hrnca s vodou, aby si na ňu zvykli.

Nikdy nevkladajte vajcia priamo do vriacej vody – teplotný šok ich určite rozbije.

Trik so zápalkami

Na internete koluje dosť zvláštny trik so zápalkami. Podľa návodu by ste mali do vriacej vody spolu s vajíčkami vhodiť aj niekoľko horiacich zápaliek. Vajíčka potom zaručene neprasknú. No a čo? Vyskúšate to?

Kupujte kvalitné vajcia z dobrých fariem

Vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín a ďalších látok, ktoré sú pre telo prospešné, preto je dobré jesť ich pravidelne. Kedysi sa hovorilo, že sú rizikové pre ľudí s vysokým cholesterolom, ale ak to nepreháňate, môžete si ich pokojne občas dať.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Každá práčka má tlačítko, ktoré vám ušetrí peniaze. Skoro nikto o tom nevie

Aby ste však mali istotu, že vajcia prinesú vášmu telu to najlepšie, odporúča sa starostlivo vyberať, aké vajcia kupujete. Nie je dobré nosiť si domov vajcia od sliepok z klietok alebo od zle kŕmených sliepok. Ideálne je, ak viete, odkiaľ vajcia pochádzajú.

Okrem toho vajcia od sliepok chovaných v zlých podmienkach majú často krehkejšiu škrupinu, čo nás opäť privádza k problému praskania vajec.

Dobré vajce by malo mať pevnú škrupinu a pekný žltý, kompaktný žĺtok.

One Reply to “K vajíčkam hoďte zápalku a uvidíte. Je to hit internetu”

  1. Koľko rokov sú tu vajcia z klietkovych chovov? 10 možno 20… a to je 20 rokov problém so šúpanim vajec? Mám dať horiaci zápalku s vajcami do vriacej vody a odstavec predtým v žiadnom prípade nemám vajcia dávať do vriacej vody… Fakt cenné rady..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *