Kam nepatrí med? Včelár prezrádza, kde ho skladovať, aby si zachoval chuť aj kvalitu

med
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Med je považovaný za jednu z najcennejších prírodných potravín, ktorá má nielen výnimočnú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok.

med

Mnohí si však neuvedomujú, že pri nesprávnom skladovaní môže med stratiť svoju kvalitu, ba dokonca sa pokaziť. Včelár Wojciech Margowniczy, známy z internetu ako „Včelár z Wąchocku“, radí, kde by ste med určite nemali držať a prezrádza, prečo bežná kuchynská skrinka nie je najlepšou voľbou.

Bežná chyba: Skladovanie medu v kuchyni

Zvyknete uchovávať med v skrinke nad linkou alebo rovno na kuchynskej doske? Podľa skúseného včelára je to jedna z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú. „Mnohí si myslia, že med je nezničiteľný produkt, ale pravdou je, že nesprávne skladovanie mu môže výrazne uškodiť,“ vysvetľuje Margowniczy.

Za najväčší problém považuje ukladanie medu v blízkosti zdrojov tepla, ako je sporák či rúra. Pri varení sa v kuchyni zvyšuje teplota a vlhkosť, čo môže ovplyvniť kvalitu medu, ktorý je citlivý na teplo aj pachy z okolia.

Ideálne miesto? Chladnička, pivnica alebo špajza

Ak chcete, aby si med zachoval svoje vlastnosti čo najdlhšie, je dôležité skladovať ho pri teplote nižšej ako 18 °C. Táto informácia býva často uvedená aj na etiketách kvalitného medu. Preto odborníci odporúčajú umiestniť pohár s medom do chladničky, špajze alebo pivnice.

Nie všetky druhy medu však reagujú rovnako. Margowniczy upozorňuje, že najmä repkový, zlatobyľový, skorý alebo viackvetový med sú náchylné na kvasenie pri vyšších teplotách. Chladnejšie prostredie im preto jednoznačne prospieva.

Mýtus o večnej trvanlivosti medu

Hoci sa často hovorí, že med sa nepokazí, nie je to celkom pravda. Podľa odborníka existujú dva prípady, kedy sa med môže znehodnotiť.

Prvým je situácia, keď včelár vytočí med príliš skoro, ešte predtým, ako zrel, čím v ňom zostáva príliš veľa vody. To vedie ku kvaseniu, vzniku peny či nepríjemného alkoholového zápachu.

Druhým problémom je dlhodobé skladovanie medu pri vyšších teplotách, čo vedie k tvorbe látky zvaná hydroxymetylfurfural (HMF). Táto zlúčenina môže byť vo väčšom množstve zdraviu škodlivá.

Pozor na pachy a vlhkosť

Margowniczy zároveň pripomína, že med je produkt s nízkym obsahom vody (okolo 20 %), čo z neho robí prirodzený absorbent vlhkosti a pachov z okolia. Preto je kľúčové skladovať ho v dôkladne uzatvorenej nádobe. Otvorený alebo zle uzavretý pohár medu môže rýchlo stratiť arómu, chuť či kvalitu.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *